Doprava ZDARMA pro všechny produkty.

Alergická reakce na umělé řasy: Jak si pomoci?

alergie-na-umele-rasy

Kdo by nechtěl mít krásné, husté a neodolatelné řasy, ideálně 24 hodin denně a bez úprav? Mohlo by se zdát, že tento výsledek přináší jejich prodloužení v salonu. Zohledňujete ale i riziko nepříjemných alergických reakcí na umělé řasy a jejich důsledky na vaše zdraví? Někdy je totiž cena za krásu daleko vyšší, než by se mohlo zdát.

Umělé řasy jsou syntetická vlákna (nejčastěji z polyesteru), která se ve specializovaném salonu lepí na vlastní řasy a několik týdnů vytvářejí plnější, upravený dojem.

Alergické reakce na umělé řasy

U většiny žen se alergická reakce na prodloužení řas projeví ihned po aplikaci umělých trsů nebo do několika hodin. Alergie začíná výrazným svěděním, které se objevuje pouze u jednoho nebo obou očí. Svědění může do pár dní přestat nebo ho bude následovat zarudnutí, otoky a následný zánět.

Příznaky alergie na prodloužené řasy:

  • zarudnutí očí i očního okolí,
  • slzení,
  • podráždění,
  • velmi výrazné svědění,
  • otoky očního víčka nebo očí samotných,
  • únava očí,
  • rozmazané vidění.

Podle oftlamologické studie zveřejněné v roce 2019 je nejčastější komplikací spojenou s prodlužováním řas právě blefaritida, tedy zánět očních víček. Zánět vzniká ucpáním a retencí mazu do mazových žláz na konci víček. Jeho léčba zabere několik dnů nebo týdnů v závislosti na závažnosti a příčinách.

alergie-umele-rasy-pred-po

Alergie nebo pouze podráždění?

Pociťovat podráždění je velmi odlišné od situace, kdy jste na něco alergičtí. Je proto důležité vědět, jak tyto dva možné negativní následky prodlužování řas rozlišovat.

Alergická reakce na umělé řasy se projevuje svěděním, otoky očí a výrazným zarudnutím. Nemusí se přitom projevit hned, ale třeba až několik hodin, dnů nebo dokonce až týdnů po aplikaci umělých řas.

Podráždění očí po prodlužování řas se může zpočátku projevovat velmi podobně jako alergická reakce. Spolehlivě je ale rozlišíte podle toho, že příznaky podráždění se do 24 výrazně zlepší nebo úplně vymizí kdežto alergická reakce se časem neustále zhoršuje.

Alergické reakce způsobují složky lepidla na řasy nebo samotné lepidlo stejně jako kyanoakryláty či materiál, ze kterého je řasa vyrobena. K podráždění dochází nejčastěji při špatné ventilaci prostor, otevření očí při proceduře nebo třeba při sezónní alergii na pyl či jiné látky.

Alergeny v umělých řasách

V mnoha případech způsobují alergie při prodlužování řas lepidla, která mají přichytit umělou řasu k té přirozené. Reakce vzniká hlavně v důsledku proniknutí lepidla na víčko nebo do oka.

alergie-prodlouzeni-ras

Často se stává, že lepidlo se nesprávně aplikuje přímo na víčko (ne pouze na řasy) nebo se s ním zachází neopatrně. V takových případech žena nemusí být alergická přímo na lepidlo, ale alergii či podráždění způsobí jeho neodborná aplikace.

Dalším alergenem je kyanoakrylát obsažen téměř v každém lepidlu na umělé řasy. Kyanoakrylát působí jako lepidlo díky vlhkosti, má tedy tendenci přichytit se na vlhkých místech (jako oční bulva nebo nosová sliznice). Nevýhodou je, že složky, které kyanoakrylát v lepidlech nahrazují, mají velmi podobný efekt. Klientky s tímto druhem alergie by se měly s prodlužováním řas raději rozloučit.

Jak se vyhnout alergii na umělé řasy

Spolehlivou metodu, jak předejít alergii na umělé řasy, je nechat si na každé oko aplikovat v salonu pouze několik umělých řas a vyčkat 24 hodin, zda se neobjeví alergická reakce. Pokud je vše v pořádku, mělo by být další prodloužení bezpečné. V žádném případě však nezkoušejte použít lepidlo na řasy přímo na kůži.

Technikou na to, jak se vyhnout alergii na prodloužené řasy, je zjistit, zda nebylo lepidlo aplikováno přímo na víčka. Zavřete po proceduře na chvilku velmi pevně oči, jakoby vám do nich něco spadlo. Ucítíte-li štípání nebo jinou nepohodu, lepidlo se vám dostalo i na víčko nebo do velmi těsné blízkosti. V tomto případě byste měla další průběh velmi pečlivě sledovat nebo žádat o nápravu.

Velmi spolehlivě lze alergii na umělé řasy, lepidla a jejich složky objevit také včasnou návštěvou dermatologa a pečlivou konzultací ohledně dalších rizik, která s sebou umělé prodlužování řasy přináší.

alergie-na-umele-rasy1

Léčba alergie na umělé řasy

Alergie na umělé prodloužení řas se léčí v závislosti od intenzity příznaků. Lehkou alergickou reakci je možné zvládnout i doma použitím očních kapek, studených obkladů, antihistaminik nebo pomocí hydrokortizonového krému.

Pokud však jde o vážnější průběh, jediným východiskem je včasná návštěva dermatologa. Alergie se často řeší poměrně zdlouhavě, protože na víčka nelze aplikovat masti s účinnými kortikoidy. Nutností je dát si řasy profesionálně co nejrychleji odstranit, velmi nevhodné je naopak snažit se o domácí “vytrhání”. To totiž může vést k dlouhodobému poškození řas i jejich kořínků.

Krásné řasy i bez umělého prodlužování

Mnoho žen, které touží po hustých, tmavých a svůdných řasách, má před umělým prodlužováním respekt s ohledem na své zdraví. Pokud k nim patříte i vy, je na místě zvolit vhodnou alternativu než se jen smířit s aktuálním stavem.

Vyzkoušet můžete řadu přírodních olejů, jako ricinový, olivový nebo kokosový, pravidelné masáže pro stimulaci řas nebo dolepování umělých řas při speciálních příležitostech. Pro zaručený, přirozený a dlouhodobý efekt sáhněte po kvalitním růstovém séru na řasy a obočí, které přinese první výsledky už během 2-4 týdnů. Za dva měsíce řasy dosahují narůst v průměru o 43 % a ve své jemné variantě je sérum vhodné i pro osoby s velmi citlivou pokožkou či těhotné ženy.

sera-na-rasy-synouvelle1

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv cestu za hustými a dlouhými řasami, přejeme vám na ní co nejvíc zdraví a pohody. Pokud se potřebujete o prodlužování poradit s odborníky, budeme rádi, když se nám ozvete.

Zpět do obchodu