Doprava ZDARMA pro všechny produkty.

Jak na mastnou pleť? Poradíme vám

jak-na-mastnou-plet-uvod

Mastná pleť působí nezdravým dojmem a je nepříjemnou součástí života nejen dospívajících, ale i starších žen i mužů. Když se k ní přidají ještě pupínky nebo akné, problém je potřebné co nejrychleji řešit. Naštěstí známe hned několik účinných způsobů, jak s přebytečnou mastnotou zatočit pomocí kosmetiky, babských rad i dalších tipů.

S mastnou pletí se potýkají lidé, u kterých mazové žlázy v pokožce produkují příliš mnoho mazu, tedy přírodního oleje. Sám o sobě kožní maz chrání pokožku před infekcemi, udržuje ji v rovnováze a hydratuje jí, ale jeho nadměrné množství může způsobovat nejen na pohled lesklou, nezdravě vypadající pokožku, ale také ucpávání pórů a akné.

Jaké jsou příčiny mastné pleti?

Mastná pleť má svůj původ často již v genech, kde má tendenci přenášet se z generace na generaci. V pubertě nebo po porodu se vlivem hormonů může pleť stát extrémně mastnou a opět se vrátit do svého původního stavu. Její stav se zhoršuje také ve vlhkém a teplém či znečištěném ovzduší. Mastnou pleť však způsobuje i řada faktorů, které lze výrazněji ovlivnit. Jde například o kouření, nadměrnou konzumaci alkoholu či nedostatek vitamínů ve stravě. Příčiny mastné pleti mohou spočívat i v příliš častém umývání a exfoliaci pleti, vynechávání hydratačních krémů nebo používání příliš těžkých krémů i když nemáte mastnou, ale pouze smíšenou pleť.

TIP: Právě proto je velmi důležité znát svůj typ pleti. Zjistěte v našem testu, jaký typ pleti doopravdy máte a vybírejte si kosmetiku podle něj.

Jak na mastnou pleť

Americká asociace dermatologů uvádí několik stručných rad, jak vyzrát na mastnou pleť.

  • Čistěte si pleť ráno, večer i po cvičení, v létě i během dne. Používat lze vlažnou vodu a mýdlo.
  • Vybírejte si produkty s označením “nekomedogenní” - neucpávají póry.
  • Používejte makeup na bázi vody bez olejů.
  • Pravidelně aplikujte opalovací krémy. Ideálně s obsahem oxidu zinečnatého a titaničitého.
  • Během dne používejte savé papíry. Přiložte je na obličej a nechte absorbovat přebytečnou mastnotu.
  • Nechytejte si během dne na obličej.
  • Před spaním dbejte na pravidelné a jemné odličování.

TIP: Při posledním bodu se ještě trochu zastavíme. Pokud chcete vědět, jak se zbavit mastné pleti, dbejte hlavně na její pravidelné čištění. Pleť si ráno i večer vyčistěte čistící pěnou s hloubkovým efektem, ale velmi jemným složením. Mnozí totiž věří, že čím mastnejší je pokožka, tím silnější odličovací prostředky je potřeba na její vysušení. Právě tyto produkty na bázi alkoholu nebo oleje však mohou pleť podráždit a podnítit ještě větší tvorbu mazu.

Kosmetika a přípravky na mastnou pleť

Při kosmetice pro ošetřování mastné pleti je ideální používat tzv. nekomedogenní produkty, které neucpávají póry, nezanáší pleť a zbytečně ji nedráždí. Tento velmi složitý název pochází z pojmu “komedony” označující černé tečky. Pro laika není úplně snadné zorientovat se ve výběru nejvhodnější kosmetiky, ale nabízíme vám hned několik nekomedogenních látek, které by mohly vhodné přípravky obsahovat. Jde hlavně o bambucké máslo, kyselinu hyaluronovou a také přírodní oleje - konopný, arganový, ricinový, rakytníkový, šípkový či jojobový. Nekomedogenní vlastnosti mají nejenom mnohé krémy na pleť, ale také makeup, korektory a čistící prostředky.

cistici-pena-na-plet

Tuto kosmetiku je ideální doplnit ještě i o sérum na pleť Perfect Skin s kombinovanou hyaluronovou kyselinou pro zjemnění pórů, svěžest obličeje a jeho hloubkovou výživu. Velmi jemné ale účinné čištění suché pokožky v obličeji zajistí CL all-in-one čistící pěna bez parfémů a sulfátů, která pokožku zanechá vyváženou a dokonale vyčištěnou.

Pokud se ptáte, co dalšího používat na mastnou pleť, velkým pomocníkem se pro vás stane kvalitní peeling, který odstraněním odumřelých buněk vyčistí póry a zároveň pleť zjemní. Pro mastnou pleť je velmi vhodný hlavně enzymatický peeling, který je díky obsaženým enzymům velmi šetrný a pokožku kromě čištění i hydratuje. Skvěle působí i peelingy s heřmánkem, výtažky ze šípků či tea tree olejem.

oblicejovy-peeling

Mastná pleť a akné

Akné a jiné druhy vyrážek vznikají v souvislosti s ucpáváním pórů a zvýšenou tvorbou kožního mazu. Ten je tělem nadměrně produkován hlavně při změnách hladiny reprodukčních hormonů, stresu, užívání hormonálních léků nebo při ovariálních a testikulárních stavech (onemocněních semenníků a vaječníků). Vlivem nahromaděného mazu a odumřelých kožních buněk se ucpávají póry v pokožce, mezi kterými se pak rychle šíří bakterie způsobující drobné i větší zápaly.

Akné se objevuje velmi běžně a Britská asociace dermatologů uvádí, že jím trpí až 9,4 % celosvětové populace. Jeho léčba je však individuální a vyžaduje si odborné posouzení dermatologa.

Ve všeobecnosti by měli lidé trpící akné dodržovat několik zásad pro zdraví pokožky:

  • Místo gelů a mastí používejte na pleť lehčí krémy.
  • Vyhýbejte se kosmetice, která pleť může podráždit.
  • Ochraňujte pokožku před slunečními paprsky.
  • Vyhýbejte se tlaku a podráždění pokožky (od helmy, uplých roláků, těžkých batohů na zádech atd.).
  • Pleť si co nejméně chytejte a vyhýbejte se vytlačování pupínků.
  • Po fyzické aktivitě si vždy dopřejte krátkou vlažnou sprchu.

plet-a-akne

Mastná pleť a babské rady

Projevy mastné pleti lze “udržet na uzdě” i domácí léčbou a přírodními produkty, které jsou dostupné každému a o pleť dokáží jemně a účinně pečovat.

Ovesná maska pro odstranění mastnoty

Na mastnou pleť vyzkoušejte ovesnou masku. Smíchejte 1/2 hrníčku mletých ovesných vloček s horkou vodou a nechte odstát. Do kaše pak přimíchejte lžíci medu a masírujte pleť po dobu 1 až 2 minut. Opláchněte vlažnou vodou. Ovesné vločky pleť zklidní a absorbují přebytečný maz. Med má na pleť antibakteriální a antiseptický účinek, nezanechá po sobě mastnotu a dodá pokožce potřebné živiny.

Vejce a citrony na stažení pórů

Další domácí léčbou mastné pleti představuje maska z 1 vaječného bílku a 1 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy. Tento mix aplikujte na obličej a nechte působit dokud nezaschne. Omyjte vlažnou vodou. Kyselina z citronu odstraní přebytečný maz a poskytne antibakteriální ochranu, bílek dokonale stáhne póry. Maska není vhodná pro osoby s intolerancí či alergií na vejce.

Aloe vera na zklidnění pokožky

Pro podporu léčby mastné pleti použijte masku z 1 lžíce dužiny z aloe vera, 1 lžíce jojobového oleje a 1 lžíce medu. Směs vmasírujte do pleti a nechte působit 3-5 minut, opláchněte. Aloe vera pleť hydratuje a upokojí, med dezinfikuje a jojobový olej dodá bohatou výživu i do hlubších částí pokožky.

mastna-plet-babske-rady

Mastná pleť u mužů

Problémy s mastnou pletí nejsou pouze výhradou ženské populace a bojuje s ní i mnoho mužů. Mužská pleť totiž působením testosteronu produkuje větší množství mazu než ta ženská a navíc u ní v důsledku častého holení dochází k většímu podráždění. U mužů je proto velmi důležitá správná péče o mastnou pleť důkladným a jemným čištěním a následnou hydratací. Tímto způsobem se dá lépe předcházet ucpávání pórů a množení bakterií způsobující pupínky či akné.

Ideální je využívat kosmetiku specializovanou na mužskou pokožku, která má svá početná specifika. Nic taky nepokazíte čistící vodou nebo pěnou s jemným složením a pravidelným používáním hydratačních krémů pro muže s mastnou nebo smíšenou pletí.

plet-u-muzu

Čemu se vyvarovat

Na závěr bychom vám dali ještě několik rad ohledně toho, čeho je dobré se v případě, že trpíte mastnou pletí jednoznačně vyvarovat. Které věci tedy mohou stav mastné pleti ještě zhoršovat?

  • Nadměrné kouření a požívání alkoholu
  • Mastné a fritované pokrmy
  • Přebytečné umývání a peeling obličeje
  • Kosmetika, která vysušuje pleť
  • Krémy a makeup s třpytivým efektem
  • Opakované chytání obličeje v průběhu dne
  • Vynechávání opalovacího krému
  • Příliš složitá denní kosmetická rutina
  • Používání parfémované kosmetiky na obličej
  • Aplikace přípravků, které pleť pouze vysušují

Nemáte v něčem jasno nebo se potřebujete o správných kosmetických přípravcích jednoduše poradit? Kontaktujte naše kosmetické odborníky, kteří vám rádi a ochotně pomohou.

Zpět do obchodu