Doprava ZDARMA pro všechny produkty.

Jak správně pečovat o pleť

Abychom měli krásnou a zdravou pleť, musíme se o ni pravidelně starat. Každodenní čištění pleti, používání kvalitních kosmetických produktů, spánek a vyvážená strava bohatá na vitamíny patří k základům péče o pleť. Co dalšího dodržovat a jak se správně starat o vaši pleť, aby vypadala svěže a zdravě vám povíme na následujících řádcích.

Každodenní péče o pleť

„V péči o pleť byste si měli vytvořit pravidelnou rutinu. Důkladné odličování a čištění pleti je potřeba dodržovat ráno i večer. Vaše póry se jinak začnou ucpávat nečistotami a zaděláváte si na takové problémy, jako jsou pupínky, akné nebo předčasné stárnutí pleti.“ říká odborník na kosmetiku Marek Mandelík.

péče o pleť

Jak vypadá správná péče o pleť:

  • Čištění pleti ráno a večer pomocí jemných kosmetických produktů
  • Tonizace pro dočištění a ochranu před nečistotami
  • Hydratace pomocí sér a krémů
  • Pravidelná exfoliace pro odstranění odumřelých buněk
  • Jemné masáže pomocí masážních válečků
  • Zdravý spánkový režim 

Podívejme se společně na některé nejdůležitější body.

Čištění je základem zdravé pleti

Čištění pleti se netýká jen těch lidí, kteří nosí make-up. Přes den se na pokožce usazuje spousta nečistot z okolí a v noci se při regeneraci pleti vylučuje kožní maz. Proto je důležité důkladně vyčistit vaši pleť každé ráno po probuzení a každý večer před usnutím.

Tonizace pleti

Tento krok spousta lidí vynechává, ale přitom je velmi důležitý. Tonizace pomáhá odstranit poslední zbytky čistícího přípravku, pleť zklidní a obnovuje její přirozené pH. Podpoříte tak ochranou bariéru pleti a krémy nebo séra, která použijete v následujícím kroku se budou do pleti lépe vstřebávat.

Péče a ochrana pleti

Celou rutinu ukončete nanesením vašeho oblíbeného krému na obličej nebo pleťového séra. Jaký je mezi nimi rozdíl? Séra na pleť obsahují vysokou koncentraci účinné látky, díky tomu pronikají hlouběji do pokožky a jsou vynikajícím řešením, pokud potřebujete vyřešit specifický problém pleti.Pečující krémy jsou určené především na zvláčnění a ochranu pleti. Pleťový krém si vybírejte podle toho, co vaše pleť aktuálně potřebuje a také podle typu pleti. Pro péči o oční okolí použijte oční krém. Vyzkoušet můžete například jemný oční krém EYE 1.0, který účinně působí proti otokům a kruhům pod očima, chrání citlivé oční okolí a redukuje tvorbu vrásek.

krém na pleť

Zjistěte, jaký typ pleti máte

Existuje několik základních typů zdravé pleti: normální, suchá, mastná a smíšená pleť. Také je možné mít jeden z těchto typů pleti v kombinaci s citlivou pletí. Zvláštním typem je pak zralá pleť, která vyžaduje zvláštní péči a speciální přípravky k jejímu ošetření.

Zjistit jaký typ pleti máte můžete jednoduchým testem s kapesníkem:

Obličej nejprve odličte, omyjte vodou a osušte a po 20 minutách na něj přitlačte jemný papírový kapesníček. Podle toho, co pak na kapesníčku vidíte, můžete rozlišit jaký typ pleti máte.

  • Normální pleť - Na kapesníčku jsou jen slabé mastné otisky, nebo je úplně čistý. Pleť je měkká a pružná.
  • Suchá pleť - Kapesníček je čistý, ale pleť nepříjemně pne nebo se na ní objevují suché šupinky.
  • Mastná pleť - Na celém kapesníčku jsou výraznější mastné otisky.
  • Smíšená pleť - Na kapesníčku jsou mastné otisky jen v oblasti T-zóny (čelo, nos a brada). Tváře jsou suché nebo hebké.

Každý typ pleti vyžaduje jinou péči

Normální pleť

Tento typ pleti není ani suchý, ani mastný. Má ji jen velmi málo lidí a může se s ročními obdobími lehce měnit – v zimě je mastnější, v létě zase sušší.

Jak pečovat o normální typ pleti:

I když se může zdát, že vaši pleť nic netrápí, je dobré dopřát jí pravidelnou péči a hydrataci. Každé ráno a večer obličej vyčistěte pomocí čistící pěny. Doporučujeme čistící pěnu CL all-in-one, která pleť jemným způsobem vyčistí a zároveň ji hydratuje. Poté na obličej naneste kvalitní pleťové sérum nebo hydratační krém. Jednou týdně pleť zbavte odumřelých buněk pomocí peelingu a neuškodí ani pleťová maska, která pleť do hloubky vyčistí.

cistici-pena-na-plet

Suchá pleť

Suchý typ pleti produkuje méně kožního mazu. Pokožka nemá dostatek lipidů, které by v ní zadržovaly vodu, proto má tento typ pleti sklony k dehydrataci. Často vás mohou trápit pocity pnutí pokožky, loupání a svědění kůže nebo citlivost na okolní vlivy (mráz, Slunce, vítr). Suchá pleť je také náchylnější k tvorbě vrásek.

Jak pečovat o suchou a citlivou pleť:

Suchou pleť můžete snadno podráždit nevhodnými kosmetickými produkty. Používejte proto výrobky bez alkoholu a vynechejte také peelingy. Pro pravidelné čištění je vhodné použít jemné čistící hydratační mléko bez alkoholu. Kvalitní hydrataci pleti dopřejte například pomocí séra na pleť s kyselinou hyaluronovu. Pokud vás trápí suché a podrážděné oční okolí, použijte jemný oční krém. Jednou týdně si dopřejte hydratační pleťovou masku. Suchá pokožka trpí hlavně v mrazivém počasí. Zjistěte více informací v článku: Jak na suchou pleť.

maska-na-plet

Mastná pleť

Mastný typ pleti je charakteristický nadprodukcí kožního mazu. Pokožka je často lesklá a má sklony ke vzniku pórů a akné. Její výhodou je ale menší pravděpodobnost vzniku vrásek.

Jak pečovat o mastnou pleť:

Mastnou pleť je potřeba více než jiné typy pleti důkladně odličovat a pravidelně čistit. I mastná pleť potřebuje hydratovat, jinak bude ve spodních vrstvách suchá a bude vytvářet ještě více mazu. Krémy vybírejte nemastné, s lehkou gelovou texturou, která neucpává póry. Pravidelně také používejte peeling a čistící pleťové masky.

oblicejovy-peeling

Smíšená pleť

Tento typ pleti je v oblasti T-zóny mastnější, v ostatních částech obličeje se spíše podobá suchému typu pleti. Kombinuje tedy dva různé typy pleti a péče o ni je proto trochu náročnější.

Jak pečovat o smíšenou pleť:

V péči o smíšenou pleť vám pomohou přípravky, které zmatní lesklé části obličeje a zároveň dostatečně hydratují ty suché. Pleť čistěte dvakrát denně a poté aplikujte hydratační krém nebo pleťové sérum. Při vybírání kosmetiky hledejte produkty, které jsou určené pro smíšený typ pleti.

umyvani-pleti

Zralá pleť

S přibývajícími léty se naše pleť stává sušší, je méně pružná a tvoří se na ní vrásky. Abychom zpomalili proces stárnutí, je třeba dopřát pleti pravidelnou a kvalitní péči.

Jak pečovat o zralou pleť:

Zralé pleť vyžaduje mnohem více péče a k tomu speciálně určené přípravky. Na čištění pleti používejte produkty, které ji hydratují a podporují tvorbu kolagenu. Krémy vybírejte pečlivě. I pro zralou pleť platí, že je třeba rozlišovat mezi tím jaký typ pleti máte. Pro suchou a zralou pleť použijte speciální anti-aging krém, který pokožku intenzivně hydratuje a pomůže vám v boji proti vráskám. V případě, že máte smíšenou a zralou pleť, vyberte krém s peptidy.

maska-zrala-plet

Jaký typ kosmetického produktu si vybrat?

Kosmetických výrobků je na trhu velké množství. Stává se vám, že stojíte v drogerii a přemýšlíte, jestli zvolit krém nebo sérum na pleť a nevíte jaký je mezi nimi rozdíl? Připravili jsme si pro vás malého průvodce mezi jednotlivými druhy kosmetických výrobků, který vám výběr usnadní.

pripravky-na-cisteni-pleti

Krém na pleť

Pleťové krémy jsou většinou husté a krémové. Zaměřují se na hydrataci pleti, obnovují kožní bariéru a mají za úkol především chránit naši pleť.

Sérum na pleť

Pleťová séra mají na rozdíl od krémů tekutější konzistenci a obsahují vysokou koncentraci aktivních látek, vitamínů, minerálů a živin. Sérum je vhodné jak pro pravidelnou péči o pleť, tak pro řešení konkrétních problémů pleti.

sera-na-plet-synouvelle-baleni

Čistící tonikum

Tonikum čistí, hydratuje a vytváří ochranný filtr pleti. Je vyrobeno na bázi vody, tím pádem krásně osvěžuje a dodává potřebnou hydrataci. Tonikum je až poslední fází čistícího procesu, po něm už následuje pouze aplikace krému nebo pleťového séra.

Čistící pěna

Čistící pěny jsou univerzálními pomocníky v péči o pleť. Tím, že pěna obsahuje i vzduch, je čistění velmi jemné, a tudíž vhodné i pro lidi s velmi citlivou nebo suchou pletí.

Čistící gel

Čisticí gely jsou vhodné pro majitele mastnější pleti, protože čistí obličej do hloubky a působí preventivně proti vzniku pupínků a akné.

Čistící pleťové mléko

Čistící pleťové mléko šetrně odstraní nečistoty a make-up a intenzivně hydratuje a vyživuje pleť. Používat by ho měli především majitelé suchého typu pleti.

Pleťový peeling

Drobné mikročástečky dokážou udělat s vaší pletí hotové zázraky. Peeling odstraní odumřelé kožní buňky, krásně pleť vyčistí a zjemní.

Maska na pleť

Ošetření pleťovou maskou patří mezi oblíbené kosmetické procedury. Její účinek je výrazný a okamžitě viditelný. Pleť nejprve důkladně vyčistěte a až poté naneste pleťovou masku. Masku vybírejte vždy podle typu vaší pleti a podle toho, co momentálně potřebuje.

Micelární voda

Micelární voda odstraňuje všechny nečistoty, včetně make-upu, aniž by pokožku podráždila. Můžete ji použít večer na odlíčení a odstranění jiných nečistot a ráno na osvěžení a vyčištění pleti od kožního mazu, který se vytvořil během spánku.


V případě, že máte k péči o pleť jakékoliv dotazy nebo potřebujete poradit s výběrem kosmetických produktů, neváhejte nás kontaktovat. Naši odborníci vám rádi vše vysvětlí a pomohou.

Zpět do obchodu