Doprava ZDARMA pro všechny produkty.

Trápí vás suchá pleť? Poradíme vám

Suchá pokožka svědí, pne a bolí. Znepříjemňuje nám mrazivé dny a nepřidává ani během teplých letních měsíců. Mají s ní problémy ženy v těhotenství, malé děti, dospívající i lidé ve zralém věku. Suchá kůže v obličeji navíc nevypadá na první pohled nijak vábně. Víte, co na ni zabírá? A jak opět získat hebkou pokožku svých snů?

Jaké jsou příčiny suché pokožky?

Příčiny suché pokožky lze hledat ve faktorech, které na tělo a jeho fungování působí zevnitř i zvenku. Na jedné straně může jít o vlastní genetické predispozice organismu a vrozená onemocnění (třeba o atopický ekzém nebo cukrovku). Na druhé straně vyvolává suchost pokožky i vnější prostředí - při suchém a znečištěném vzduchu, studeném počasí, častém umývání v horké vodě, ale také působením iritující kosmeticky či některých léků.


sucha-plet-v-zime

Příznaky suché pokožky

Podle Americké asociace dermatologů vypadají příznaky suché pleti u každého trochu jinak, avšak může se objevovat:

  • hrubá textura kůže a šupiny,
  • rozpraskaná, bolavá, začervenaná či olupující se kůže,
  • pocit svědění, pálení či píchání,
  • povadlá kůže s nadměrným množstvím vrásek,
  • kožní infekce – v podobě žluté chrasty, vytékajícího hnisu nebo otoku a změn barvy kůže a další příznaky.

Kdy vyhledat odbornou pomoc

Velmi často jde při suché pokožce podle dermatologů pouze o přechodný stav, který je zcela běžný. Suchá místa na obličeji, rukou, trupu nebo kdekoliv jinde na těle se mohou objevit u lidí v různém věku, ale kromě nepohody nepřinášejí větší zdravotní rizika.

Suchá pokožka se však u některých pacientů vrací v neustále se zhoršujícím stavu. Ukazovat může i na celou řadu zdravotních potíží, které byste neměli zanedbávat. V případě popraskané nebo krvácející kůže, problémů s výkonem práce, se spánkem nebo s dalšími důležitými úkony či pokud nezabírá kvalitní kosmetika bez alkoholu a parfémů a domácí léčba, je nutné vyhledat odbornou pomoc dermatologa.

Dehydratovaná pokožka ještě nemusí být suchá

Věděli jste, že suchý obličej nebo ruce nemusí nutně ukazovat na suchý typ pokožky? Dehydratovaná pleť se, podobně jako suchá kůže, projevuje ztrátou jasu a pocity pnutí. Ale jde pouze o dočasný jev, kdy je v důsledku nedostatku vody narušená vrchní vrstva epidermy. Pomocí kvalitní kosmetiky, dostatečným příjmem tekutin a vyřazení iritujících faktorů (jako kouření nebo pobyt v přetopených / klimatizovaných místnostech) by tento stav měl poměrně rychle vymizet.

piti-vody-sucha-plet (1)

Ideální je zjistit, jaký typ pokožky máte a následně zvolit správný typ péče o ni.

Jak na suchou pokožku: zvládnete to i sami

Suchá pleť vyžaduje velmi jemnou péči. Týká se to všeho od kosmetiky přes koupací návyky až po stravu a materiály oblečení. Dbejte na jemné čištění pleti šetrnými přípravky a rehydrataci. Absolutním tabu je škrábání. Pokud vás pokožka svědí, ulevte studeným obkladem nebo SOS sprejem.

  • Denně vypijte alespoň 2 litry čisté vody.
  • Dopřejte si potraviny s obsahem kvalitních tuků.
  • Vyhýbejte se kosmetice s obsahem alkoholu.
  • Oblečení perte s citem: nepoužívejte aviváž a silně parfumované prací prostředky.
  • Zvykněte si pouze na jednu 10-minutovou sprchu denně.
  • Omezte používání houby na mytí a peelingových rukavic.

Suchá pleť v zimě nebo v létě

Mrazivý vzduch obsahuje mnohem méně vlhkosti, kterou poskytuje pokožce. Když se k tomu přidají i nepříjemně studený vítr a přetopené pokoje, ohlásí se suchá pleť. Při prvních příznacích si zjistěte vše, co o správné péči o suchou pleť v zimě potřebujete vědět. Při letní starostlivosti o suchou pleť je základem stranit se přebytečného UV záření a začít pravidelně každé ráno používat kvalitní pleťové krémy s SPF faktorem.

opalovaci-krem-v-zime

Suchá pleť v těhotenství

Mnoho žen si při čekání na své miminko stěžuje na suchou pokožku. Problémy se suchou kůží v těhotenství plynou hlavně z toho, že hydratace organismu se během těhotenství zaměřuje nejprve na plod a až poté na tělo matky. Právě proto je extrémně důležité dbát na zvýšený příjem tekutin, zeleniny a ovoce, které hydratují pokožku zevnitř. Oblast bříška je skvělé promazávat přírodním avokádovým olejem na suchou kůži. Ten dodá potřebné živiny i nižším vrstvám pokožky, krásně voní a navíc pomáhá předcházet striím.

Péče o suchou pleť s akné

Na suchou pleť s akné neplatí tonika s obsahem alkoholu, a naopak ani hutné krémy. Důvodem je to, že suchá pokožka s akné by neměla být příliš vysušována, aby nedocházelo k nadměrné produkci mazu pro vyrovnání suchosti a póry by se naopak neměly ani ucpávat pod nánosem mastných krémů.

Důležitější je zaměřit se na velmi výživné denní pleťové krémy a séra, které vykompenzují dehydrataci a zároveň používat šetrné hypoalergenní čistící přípravky. Správnou volbou je sérum na pleť Perfect Skin s vysokým obsahem kyseliny hyaluronové a maximální vlhkostí, které výrazně zjemňuje póry a podporuje i léčení jizev a zatvrdlin.

Suchá pokožka u dětí

Suchá pokožka u dětí je velmi častým jevem a při každodenní péči se s ní potýká mnoho maminek. Základem je používat jemnou kosmetiku včetně koupacích olejů, které doporučí pediatr, a jemných restrukturačních krémů, které zlepšují soudržnost kožní vrstvy. Vhodné jsou také dětské prací prostředky s hypoalergenním složením a bez aviváže. Menším dětem kupujte světlé oblečení s minimem barviva a dbejte na kvalitní pitný režim. V případě svědění představuje rychlou pomoc koupel z ovesných vloček.

Suchá pleť při procesu stárnutí organismu

Stárnutí pokožky nevyhnutelně přichází již kolem 30. roku života. Příčinou suché pokožky při stárnutí organismu je oslabení bariérové funkce kůže. Pokožka má nižší funkci ochrany před vnějšími faktory, a tak dochází k rychlejší dehydrataci. Metabolický systém každé buňky se navíc zpomaluje, kůže se stává méně elastickou a dochází ke tvorbě vrásek. Právě proto je tak důležité dbát na důkladnou kosmetickou péči o suchou pleť.

Ideálním pomocníkem se může stát sérum na pleť Specialist zacílené na intenzivní zvlhčování pokožky, které v těle povzbuzuje vlastní výrobu kyseliny hyaluronové. Pomocí hydratace se s ním pleť stává viditelně pružná, vypnutá s redukcí mimických vrásek.

plet-sucha-starnuti

Každodenní péče o suchou pleť

Výživa

Základem péče o suchou pokožku je dostatečný příjem tekutin. Pouze voda vám sice nenavrátí svěží pokožku, ale funguje to v opačném garde – její nedostatek na pleti pocítíte na kůži už během několika dnů. Vsaďte proto na čistou vodu, která dodává vlhkost a odstraňuje z těla přebytečné toxiny. Doplnit ji můžete o čaje bez kofeinu a čerstvými ovocnými šťávami. Ideální je omezit alkohol a kávu, které dehydratují organismus a pokožku tak ještě více vysušují.

Do svého jídelníčku zařaďte vysokonutriční potraviny, které přináší tkáním množství vitaminů, minerálů, enzymů, antioxidantů a fytonutrientů pro obnovu a bezchybnou funkci. Ideální jsou potraviny s obsahem kvalitních tuků, jako avokádo, různé druhy ořechů, lněná, slunečnicová a chia semínka, olivový olej, losos nebo fazole. Omezte přesolené pokrmy, rafinovaný cukr a zdravé jídlo si co nejvíce užívejte.

vyziva-sucha-plet

Kvalitní kosmetika

Kosmetika na suchou pleť by měla obsahovat přípravky s obsaženými lipidy, které jsou nezbytně nutné pro zdravé složení vlastní kožní bariéry, ale zároveň je jich v suché pokožce nedostatek. Důležitou roli hraje také kyselina hyaluronová a další složky pro maximální hydrataci pokožky. Pravidelné čištění suché pleti je klíčové, proto vybírejte pouze kvalitní odličovací krémy, micelární vody a čistící pěny bez alkoholu a parfemace určené specificky pro suchou pleť.

Vhodným řešením pro každodenní péči je anti-aging krémem sNFG Cream 2, který okamžitě a intenzivně dodává vlhkost suché pleti, stimuluje růst kožních buněk a zároveň přirozeně podporuje syntézu kolagenu a elastinu. Doplnit jej můžete i o sérum na pleť Hyaluronic se třemi hyaluronovými kyselinami pro maximální vypnutí, pružnost a svěžest obličeje. Velmi jemné ale účinné čištění suché pokožky v obličeji zajistí CL all-in-one čistící pěna bez parfémů a sulfátů, která pokožku zanechá vyváženou a dokonale vyčištěnou.

cistici-pena-na-plet

Suchá pleť a babské rady

Přípravky na suchý obličej mohou obsahovat mnoho složek, které způsobují podráždění či dokonce další dehydrataci pokožky. Proto stojí za to vyzkoušet také léčbu čistým přírodním olejem a domácími recepty. Víte, jak se připravuje skvělá hydratační domácí maska na suchou pleť?

Bohatá maska z avokáda

Polovinu avokáda zamíchejte se lžičkou olivového oleje a lžící medu. Nechte na obličeji působit 15-20 minut, poté omyjte vodou. Skvělý efekt přinese následná aplikace běžného hydratačního krému.

avokadova-maska

Olivový olej jako zdroj univerzální hydratace

Potřete všechna suchá místa na obličeji olivovým olejem a přikryjte tvář teplým vlhkým hadříkem. Když zchladne, utřete jím z obličeje přebytečnou mastnotu. Pokožka bude vyčištěná a příjemně zvlhčená.

Zpět do obchodu