Doprava ZDARMA pro všechny produkty.

Jak pečovat o pleť v zimě

pece-o-plet-v-zime (1)

Ochrana pleti v zimě, to neznamená pouze používání krému a motání šálu kolem brady. Jde o komplexní péči zahrnující hydrataci pokožky zevnitř i zvenčí, starostlivost o pokožku rtů, ale i dostatečný příjem živin z potravin i kosmetických produktů. Pojďte se s námi podívat, jak svou pleť v zimě hýčkat do krásy a spokojenosti.

Proč je tak důležité pečovat v zimě o pleť?

Studený vzduch, přetápění, nízká vlhkost a zimní vítr. To vše způsobuje, že se pleť v zimě mnohem více vysušuje a praská. Vlhkost z kůže totiž ve studeném počasí uniká mnohem rychleji, a tak se stane, že pokožka působí suchým, hrubým nebo napjatým dojmem. Právě proto je správná péče o pleť v zimě pro její zdraví a krásný vzhled zcela klíčová.

Základním problémem pro naši pokožku v zimě je to, že ve srovnáním s teplým vzduchem dokáže ten zimní nést mnohem méně vlhkosti. Například vzduch vyhřátý na 30℃ obsahuje až trojnásobně vyšší vlhkost, než když je venku pouze 10℃. Výzkum zveřejněný ve vědeckém časopisu Journal of Drugs in Dermatology potvrdil, že i naše pokožka obsahuje v zimě několikanásobně méně vlhkosti než v létě. V zimě bychom tedy v první řadě měli dbát na správnou hydrataci.

Jak na správnou péči o pleť v zimě?

I vy se ptáte, jak se starat o pleť v zimě, aby byla krásná, jemná a vyživená? Základem zimní péče o pleť je hloubková hydratace pomocí kvalitních kosmetických produktů s vitamíny a účinnými látkami jako kyselina hyaluronová, ceramidy, vazelína či bambucké máslo. Pro suchou pleť zvolte hutnější krémy s vysokým obsahem přírodních olejů a intenzivní schopností podporovat vlhkost pleti, pro mastnou pleť se hodí spíše séra a lehčí hydratační krémy.

V rámci ochrany pleti v zimě pak krémy používejte co možná nejčastěji, minimálně každé ráno a večer. Na ráno se spolehněte také na kvalitní opalovací krém s vyšším SPF faktorem. Ten chrání vaši pokožku před nenápadným zimním sluníčkem a zajistí, že ji sluneční paprsky zbytečně nerozdráždí nebo nespálí.

Velmi důležitá je i vnější hydratace organismu pomocí doplňování tekutin. Hodně pijte čistou vodu a bylinkové čaje. Zapomeňte přitom na pravidlo, že hodně se má pít pouze v létě a s nealkoholickým pitným režimem to od listopadu do února rozjeďte naplno!

opalovaci-krem-v-zime

Základní zvyky pro správnou péči o pleť v zimě v kostce:

  • Pleť očistěte vlažnou vodou 2x za den (ráno a večer) - použít můžete ideálně i čistící pěnu nebo krém.
  • Používejte ranní krém - na vlhkou pleť naneste krém s lehčí konzistencí, který v ní uzamkne vlhkost pro celý den.
  • Používejte noční krém - večer použijte na vlhkou pleť noční krém s větším množstvím zvlhčujících a také změkčujících látek.
  • Používejte krém s UV faktorem - nezapomeňte, že i v zimě je sluníčko.
  • Nezapomeňte pečovat o oční okolí
  • Čtěte si složení své kosmetiky - nepoužívejte produkty obsahující alkohol, sulfáty a další dráždivé látky.
  • Nezakrývejte suchou kůži makeupem - zvýrazňuje totiž suchá místa a strupy.
  • Pokožku chraňte i oblečením - rukavice, šály a čepice by měly být samozřejmostí.
  • Aplikujte pravidelný peeling pokožky - pomáhá k odstranění mrtvých buněk a šupinek suché kůže.
  • Dbejte na kvalitní stravu a pitný režim
  • Pravidelně cvičte - 2 - 3x týdně si zacvičte. Může jít o rychlou chůzi, fitness nebo třeba plavání.
  • Pravidelně používejte zvlhčovač vzduchu

Tyto produkty vám na pomoc při péči o pleť v zimě doporučujeme

Pro základní péči ráno i večer vyzkoušejte na zimu kvalitní anti-aging krém sNGF, který velmi rychle a dlouhodobě dodává pleti intenzivní hydrataci. Navíc obsahuje také peptidy, anti-aging oleje a antioxidanty, které kromě jiného zlepšují i ochrannou vrstvu kůže.

Na jemné okolí očí se pro zimní měsíce ideálně hodí sérum na pleť Eye Recovery. Tento přípravek s vysokým obsahem kyseliny hyaluronové se již v několika kapkách za den stará o velmi intenzivní zvlhčování pokožky, podporu tvorby kolagenu a efektivní prokrvení. Navíc také účinně vítězí nad otoky a nepříjemnými tmavými kruhy.

Pro ranní i večerní čištění pleti v zimě je ideální používat CL čistící pěnu na obličej. Neobsahuje žádný alkohol, parfémy ani sulfáty a pleť dokonale vyčistí od makeupu a nečistot bez zbytečného vysušování. Po celý den a noc ji pak zanechá jemnou a zároveň hydratovanou.

zimni-zvyky-v-peci-o-plet

Suchá pleť v zimě

Suchá a popraskaná pokožka v zimě překvapivě nejvíc netrpí chladem, ale nízkou vlhkostí vzduchu. Díky tomu, že vnější zimní vzduch je velmi suchý a uvnitř se zase vzduch vysušuje topením, přichází i naše pleť v zimě o velké množství vlhkosti. Naše kůže má pouze omezenou schopnost vytvářet naturální zvlhčující oleje, takže je bez jejich doplňování kvalitními krémy ještě více vysušená, rozpraskaná a svědí.

sucha-plet-v-zime

Tipy na pomoc při suché pleti v zimě

Předcházet těmto stavům se však dá velmi jednoduše. Nejdůležitější je používat na pleť, ruce a tělo kvalitní a hutný krém s vysokým obsahem přírodních olejů. Nanášejte ho po každém umytí, kdy kůže přichází o přirozenou vlhkost. Ideální je připravit si zimní krém hned vedle umyvadla a mít ho s sebou vždy v kabelce i v cestovním balení.

Při péči o suchou pleť v zimě vsaďte na jednoduchost. Nezatěžujte pokožku zbytečným náporem kosmetických produktů, jako jsou tonery, těžký makeup nebo různé gély. Spolehněte se na jeden kvalitní krém bez alkoholu a parfémů. Ideální je, pokud obsahuje zvlhčující látky, které přitahují vlhkost do pokožky. Jsou to například:

  • glycerol,
  • kyselina hyaluronová,
  • sorbitol.

Tyto látky najdete i v anti-aging krému sNGF 2, který díky účinnému složení doplněnému o peptidy a bohaté oleje dodává pleti intenzivní vlhkost, zvyšuje pružnost a napětí pokožky a zároveň ji chrání před vnějšími vlivy.

Přečtěte si i další tipy, jak pečovat o suchou pokožku.

Červená pleť v zimě

Červenání pleti v zimě se objevuje hlavně proto, že naše tělo se chce zahřát, a tak přivádí krev blíže k povrchu pokožky a krevním vlásečnicím. Pro mladou pokožku návrat krve zpátky takový problém nepředstavuje, ale starší pleť na tyto změny reaguje mnohem pomaleji, a tedy i červenání přetrvává déle. Červená pleť v zimě však také může ukazovat na alergickou reakci vůči chladu a suchému prostředí. Nejlepší je proto pečlivě začervenání sledovat a případně se o jeho původu poradit s dermatologem.

cervena-plet-v-zime

Tipy na pomoc při červené pleti v zimě

Rychlou pomoc při zimním červenání pokožky poskytnou přírodní přípravky s heřmánkem nebo s výtažky z růží, které dokáží zklidnit podráždění. Dlouhodobé řešení pak spočívá ve výměně sprchových gelů a mýdel za přírodní oleje na mytí obličeje, rukou i těla.

“Velmi jednoduchým řešením je co nejrychleji regulovat teplotu těla na odhalených místech, tedy hlavně na tvářích,” tvrdí ve své poradně světoznámá dermatoložka Gervaise Gerstner. Pozor si však dávejte na vlněné šály, které mohou pleť také iritovat. Při dlouhodobějším červenání pokožky se doporučuje úplně vyřadit z jídelníčku i ze své kosmetické výbavy alkohol a produkty, které ho obsahují.

Mastná pleť v zimě

Říká se, že v suchých zimních měsících se mastné pleti daří lépe než v letních horkách. Pravdou však je, že při změnách teplot, kdy se přechází z velké zimy do tepla a opačně, často dochází k výraznému zhoršování akné.

mastna-plet-v-zime

Tipy na pomoc při mastné pleti v zimě

Při péči o suchou pleť je v zimě vhodné přejít z lehčích na hutnější a výživnější krémy. Pro mastnou pleť však platí pravý opak. Každá změna dobře zaběhnutých kosmetických návyků totiž může při mastné a problematické pleti vést k opětovnému vypuknutí akné. Proto pokud vám odličovací a hydratační krém či séra dobře fungují, při zimní péči je rozhodně nemusíte vynechávat či měnit.   

Mastná pleť si v zimě vyžaduje velkou dávku hydratace pomocí nekomedogenních produktů, které neucpávají póry. Vsadit můžete na lehké krémy s kyselinou hyaluronovou či bambuckým máslem a doplnit je o séra zaměřená na problematickou pleť, která zároveň zjemňují póry a pečují o svěžest obličeje.   

Přečtěte si i další tipy, jak pečovat o mastnou pleť nejen v zimě.

 

Zpět do obchodu