Doprava ZDARMA pro všechny produkty.

Jak se správně odličovat, a proč je to důležité?

jak-se-spravne-odlicovat

Odličování představuje základní předpoklad zdravé pleti zářící spokojeností. Mnohé z nás ho však i přesto vynechávají nebo k němu přistupují s nechutí. Pojďme se tedy společně naučit, jak se správně odličovat. Ať je to jednoduché, rychlé a hlavně nás to baví.

My víme. Odličování je občas velká otrava. A my ženy máme tu smůlu, že nás to ještě v dětství nenaučili rodiče ani jako povinnou součást dne (třeba jako umývání zubů). Přesto jde o nezbytný krok na cestě za zdravou pletí. Chceme proto od vás, abyste si příště, až si opět budete chtít lehnout s neodlíčenou pletí, vzpoměli alespoň na jeden bod z těch níže popsaných.

Proč se musíme odličovat

Hrozí riziko ucpání pórů

Během dne působí vrstva makeupu jako bariéra (nebo spíše magnet), ve které se postupně hromadí nečistoty, prach a odumřelé buňky. Pokud ji necháme na pokožce i přes noc, póry se znečišťují, ucpávají, působí mnohem výrazněji a dochází k jejich častějším zápalům.

Pleť vypadá starší

Odličování je důležité také proto, že noc představuje pro pleť skvělou příležitost k regeneraci. Vrstva makeupu, nečistot a odumřelých buněk však může schopnosti obnovy bránit. Docházet může také k rozkladu kolagenu v kůži, co znamená ztrátu pružnosti a prohloubení vrásek. Pleť tak působí mnohem starším, unavenějším a mdlým dojmem.

Riskujete oční infekce

Kůže na očních víčkách je extrémně citlivá a tenká. Její neodličování může způsobit nahromadění vrstvy řasenky a následné ucpání žláz, ze kterého vznikají ječná zrna a další nepříjemné záněty či zarudnutí očí.

Podráždění pokožky

Makeup v sobě často nese látky, které pleť mohou podráždit (jde hlavně o barviva a parfémy). Pokud se makeup pravidelně neodstraňuje, pokožka pod ním rychle zarudne nebo se vysuší. Pak je zpravidla potřeba ještě větší množství makeupu, aby tyto nedokonalosti zakryl třeba i na druhý den. Je proto opravdu důležité tento cyklus navyšování vrstvy makeupu zastavit správným odličováním.

odlicovani-dusledky

Jak se správně odličovat

Z předchozího je zřejmé, že poctivé odličování opravdu vede ke zdravé pleti. Není však odlíčení jako odlíčení. Jak se uvádí v odborném časopisu Americké klinické dermatologie, klíčové je také to, jakým způsobem se odličujeme. Základem správného odličování jsou jemný odličovací prostředek a šetrný přístup k pleti.

Aplikujte nejdříve přípravek na čištění pleti

Při odličování začněte pokaždé aplikovat nejdříve čistící přípravek, který velmi jemně vmasírujte do pleti a nechte asi 15 sekund působit. Nezapomínejte na linii vlasů, okolí kolem uší a pod bradou. Použít lze produkty na bázi olejů, ty dokáží efektivně rozpouštět i dlouhotrvající rtěnky, fixační spreje či odolný makeup. Poté přípravek setřete vlhkým ubrouskem nebo navlhčeným tamponkem směrem od čela přes nos až ke rtům a bradě.

Tip: Na odličování nepoužívejte dětské vlhčené ubrousky. Jsou sice šetrné k pokožce, ale neobsahují látky potřebné pro odstranění makeupu - pouze ho roztírají.

odlicovani-pleti

Oči odličujte velmi šetrně

Na dva vatové tampony aplikujte odličovací prostředek na olejové nebo kombinované bázi. Zavřete oči a přiložte tamponky na víčka. Nechte odličovač působit po dobu 10 sekund, kdy aktivní látky přípravku rozpustí makeup a další nečistoty. Pak je velmi jemně setřete. Okolí očí ještě projděte suchým tamponem, který odstraní nejen zbylý makeup, ale také přebytečný odličovač.

Tip: Pokud se snažíte odličovat voděodolnou řasenku, použijte speciální přípravek pro tento typ kosmetiky. V opačném případě budete muset linii řas velmi silně otírat až do bodu, kdy se řasy polámou nebo rovnou vypadnou.

odlicovani-oci

Následná hydratace je nezbytná

Po odličování nesmí naše pleť zůstat iritovaná, suchá nebo napjatá. Právě teď je čas aplikovat na ní hloubkově hydratační sérum s kyselinou hyaluronovou, které dodá výživu do její nejhlubších částí. Jakmile se sérum vstřebá, použijte bohatý hydratační krém pro podporu regenerace pleti. Vaše čistá pleť tak dostane nálož aktivních látek a ráno bude rozzářená a připravená na další den.

serum-na-plet-aplikace

Jak odličovat problematickou pleť

Odličování extra citlivé nebo problematické pleti vypadá podobně, jak bylo popsáno výše. Avšak má svá důležitá specifika:

  • Umývejte si pleť ráno i večer vlažnou vodou.
  • Nemusíte použít ten nejluxusnější odličovač. Často stačí, když je odličovací prostředek bez parfémů, parabenů a přílišného množství ingrediencí.
  • Po čištění aplikujte nekomedogenní hydratační krém, který vám neucpe póry.
  • Používejte peeling, který odstraní odumřelé buňky, alespoň 2x týdně.

Čím se odličovat

Při výběru odličovacích prostředků dbejte na typ své pleti. Pro citlivou či problematickou pleť se skvěle hodí čistící pěna CL all-in-one bez sulfátů a parfémů, která nevysušuje a nedráždí pokožku. Mastnější pleti zas prospějí micelární vody omezující vylučování kožního mazu a suchou pleť odličujte čistícími krémy s minerálními oleji. V pleti udrží vlhkost a postarají se o její vláčnost.

Jak se odlíčit bez odličovače

Když se na noc ocitnete ve stanu uprostřed přírody nebo vám pouze doma nečekaně dojde čistící pleťový přípravek, odličování ani tak nevynechávejte. Existuje spoustu dalších způsobů, jak se odlíčit i bez odličovače.

Čistá voda

Jak nám napoví i zdravý selský rozum, i čistá voda dokáže odstranit makeup. Půjde to hůře, ale v kombinaci s přiměřenou teplotou a vatovým tamponem nebo ubrouskem to nakonec zvládnete.

umyvani-pleti

Olivový olej

Mnoho lidí neví, že olej je schopen rozpouštět olej, tedy i přebytečnou mastnotu a nečistoty stejně jako odolný makeup. Aplikujte na vatový tamponek několik kapek olivového oleje, nechte chvilku působit a setřete. Olivový olej kromě čistícího efektu dodá pleti, řasám i obočí potřebnou hydrataci a jemný lesk.

Avokádový olej

Na navlhčený hadřík naneste malé množství avokádového oleje a protřete obličej pro jemné odstranění maskary, rtěnky, makeupu i očních stínů. Olej vyživuje pleť a zanechává po sobě velmi jemnou vůni. Hadřík poté operte a bude připravený na další použití.

avokadovy-olej-plet

Kokosový olej

Na rozdíl od ostatních olejů se při pokojové teplotě pracuje s krémovou texturou kokosového oleje velmi pohodlně. Vmasírujte jej do pleti stejným způsobem, jako hydratační krém, nechte chvilku působit a pak setřete vatovým tamponkem, kterým si protřete i víčka. Bonus? Pleť bude provoněná i hydratovaná a vy už nemusíte použít ani hydratační krém.

Jak pomoci pleti poškozené nedostatečným odličováním

I když jste se odličování moc nevěnovali a pociťujete to i na své pleti, nemusíte zoufat. I poškozené pleti lze opět navrátit zdraví a pohodu. Vyzkoušet můžete kromě pravidelné péče taky specializovaná pleťová séra, která působí antibakteriálně, zklidňují a zároveň stahují póry.

sera-na-plet-synouvelle-dohromady

V jakém případě se odličovat nemusíte

Že i po přečtení  a vysvětlení všech argumentů opravdu nesnášíte odličování? Pak se odličovat opravdu nemusíte. Ale pouze v případě, že nebudete používat makeup a líčidla. Není to zas až takový problém. Například přirozeně krásné a dlouhé řasy můžete získat pomocí výkonného růstového séra na řasy a obočí.

v průběhu několika týdnů s ním budou vaše řasy i obočí mnohem delší a tmavší, takže budou vypadat téměř jako nalíčené. Při dlouhodobé aplikaci si na svůj nový vzhled rychle zvyknete a aplikace líčidel se pro vás možná stane i opravdu zbytečnou zátěží.

Zpět do obchodu