Doprava ZDARMA pro všechny produkty.

Fenomén anti-agingu pleti: objevte jeho tajemství i vy

anti-aging-pleti-uvodni

Pleť se stejně jako každý jiný orgán v těle časem mění a stárne. Ale díky kosmetickým výdobytkům naší doby je možné i tento proces velmi elegantně oddálit. Zjistěte, v čem tkví tajemství anti-agingum, a jak ho využít pro dlouhou mladost své pleti.

Věděli jste, že správná péče o pleť dokáže stárnutí pleti oddálit o několik let? V neustále stárnoucí společnosti se proto anti-aging stává velkým tématem. Nejnovější zahraniční studie z roku 2023 ukázala, že anti-agingu se v rámci Číny věnuje více než 90 % ženské populace, celosvětově je toto procento pouze o několik jednotek menší. Ukazuje se tak, že fenomén anti-agingu je načase brát opravdu vážně. Dnes vám ukážeme, jak jeho nejnovější poznatky mohou pomoci k mladšímu vzhledu i vám.

Proč pleť stárne

 Za stárnutí pleti a jeho projevy může kombinace vnitřních i vnějších faktorů, jako je genetika, přirozené změny v organismu, ale i kouření, nadbytek slunečního záření či nesprávná životospráva.

Vnitřní změny se odehrávají ve všech vrstvách pokožky

Vrchní vrstva epidermis

S přibývajícím věkem se na povrchu tvoří méně lipidů a vrchní vrstva pokožky se tak stává náchylnější na dehydrataci a UV záření. Hůře se hojí a narůstá riziko kožních infekcí.

Střední vrstva dermis

Struktura pleti oslabuje kvůli poklesu hladiny kolagenu a tvoří se nejdříve jemné linky a vrásky, které se postupně prohlubují. Tvoří se také méně kyseliny hyaluronové, proto buňky méně účinně vážou vodu a pleť se rychleji vysušuje. Snížená mikrocirkulace pak způsobuje menší zásobování výživou a kyslíkem, tedy pleť tak “nezáří” jako v mládí.

Spodní vrstva subcutis

V této vrstvě se nejvíce intenzivně projevuje změna množství a velikosti tukových buněk. To způsobuje ztrátu objemu a ještě většímu prohlubování vrásek.

starnuti-pleti

Externí faktory, které urychlují stárnutí pleti

  • Sluneční záření - přílišné vystavování slunečnímu záření způsobuje výskyt pigmentových skvrn, nerovnoměrné pigmentaci a také prohlubování vrásek.
  • Kouření - nikotin a další chemické látky v cigaretách způsobuje zvýšené množství volných radikálů v pleti.
  • Strava - strava, které chybí antioxidanty vážící na sebe škodlivé volné radikály stárnutí pokožky nezpomalí a může působit přesně s opačným efektem.
  • Nedostatečná péče o pleť - nepravidelné čištění, nedostatečná hydratace či abstinence krémů s UV faktorem mohou stárnutí pleti výrazně urychlit.

Klíčové složky anti-aging péče

Péče, která oddaluje stárnutí pleti, se může jevit komplikovaně. Stačí ale vsadit na anti-aging produkty s těmi správnými složkami a vaše cesta za mladistvější pletí začíná. Dbejte proto na to, aby vaše séra, krémy, odličovací prostředky, masky a další produkty obsahovaly některé z následujících složek.

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je alfou a omegou v péči o suchou či zralou pleť. Pokožka si ji vytváří sama, avšak v procesu stárnutí se její syntéza postupně snižuje. Pleti přitom zajišťuje přirozenou hydrataci a pečuje také o celkový zdravý vzhled. Zjistěte si v našem podrobném článku o kyselině hyaluronové, proč je v rámci anti-agingu absolutní nezbytností.

Peptidy

Pokud hledáte další složky, které přirozeně omlazují pleť, sáhněte po peptidech. V těle podporují regenerační a protizánětlivé procesy a také tvorbu kyseliny hyaluronové, kolagenu či elastinu. Pleť také chrání před poškozením volnými radikály z ovzduší nebo ze stravy. Přečtěte si u nás o peptidech více a zařaďte je do své denní péče o pleť.

Retinoidy

Retinoidy, zjednodušeně deriváty vitamínu A, mají podle studie zveřejněné v odborném časopise Klinické intervence ve stárnutí neuvěřitelné množství benefitů pro náš organismus. Kromě jiného jde o schopnost urychlovat regeneraci buněk, redukovat akné a podporovat syntézu kolagenu. Lze díky nim odstraňovat odumřelé buňky pokožky, pod kterými se tvoří ty nové. Pleť tak působí mladším dojmem s efektem vyhlazení vrásek a hyperpigmentací. Tyto složky si však tělo nedokáže vyrobit samo, proto jim ho musíme cíleně dodávat.

Kolagen

Kolagen je jednou z nejrozšířenějších strukturálních bílkovin v těle. Buňkám poskytuje pevnost, strukturu a podporu. Nese v sobě množství aminokyselin, které jsou nezbytné pro zdravé fungování mnoha orgánů a je také neopomenutelnou složkou pokožky, vlasů, cév nebo spojivových tkání. Podporuje pružnost pleti, dodává jí plnost a vláčnost.

kyselina-hyaluronova-v-seru-na-rasy

Správná anti-aging péče o pleť podle věku

Pro mladistvou pleť, 30+

Po 30. roku života zpozoruje mnoho žen první příznaky stárnutí - jemné linky kolem očí či mimické vrásky. Právě teď je ten správný čas začít s cílenou péčí zaměřenou na boj proti předčasnému stárnutí pleti.

  • Čištění pleti - důkladné pročištění je důležité hlavně pro uvolnění pleti od nánosu makeupu a nečistot nasbíraných během dne. Používat lze jemnou čistící pěnu, odličovací krém nebo ještě lépe odličovací olej bez sulfátů a parfémů.

TIP: Pokud zvolíte dlouhodobé odličování micelární vodou, dbejte na její vysokou kvalitu. Některé méně kvalitní micelární vody totiž obsahují syntetické tenzidy, které pleť po čase vysušují a nabourávají přirozenou ochrannou bariéru. Zaměřujte se proto na produkty s estery mastných kyselin a glycerolu velmi podobným tělu známým fosfolipidům.

  • Exfoliace - pravidelným peelingem se pleť zbavuje odumřelých buněk a připravuje se tak na vydatnější vstřebávání živin, které jí poskytují kosmetické produkty.

  • Hydratační sérum - ještě před nanesením krému do pleti každé ráno vmasírujte několik kapek hydratačního séra s kyselinou hyaluronovou, které se velmi rychle vstřebává a díky kombinované formě kyseliny hyaluronové působí i v spodních vrstvách pokožky.

  • Hydratační krém - do své rutiny je potřeba zařadit kvalitní hydratační krém s kyselinou hyaluronovou a antioxidanty, který podporuje syntézu kolagenu a elastinu v pleti.

usmevava-zena-s-kremem-na-plet

Pro střední věk, 40+

Po 40. roku života na sobě mnohé ženy pozorují více zřetelné známky stárnutí pleti. Objevuje se první hyperpigmentace, ztráta pružnosti, zvětšené póry a prohloubené vrásky kolem očí či na čele. Pleť si již vyžaduje důkladnou péči spojenou s pravidelným cvičením a zdravou životosprávou.

  • Čištění a exfoliace - čištění a jemná ale pravidelná exfoliace by měla zůstat ve vašem pravidelném režimu péče o pleť jak je popsáno výše

  • Pleťové sérum - zaměřte se na pravidelné používání vysoce účinného séra na pleť ráno i večer před nanesením krému. Pleť účinně hydratuje, hloubkově vyplní a uvolní mimické vrásky.

  • Hydratační krém - každé ráno a večer je vhodné používat intenzivní hydratační krém s kyselinou hyaluronovou, peptidy a anti-aging oleji, který stimuluje růst nových kožních buněk. Zařadit k němu můžete i krém s SPF faktorem, který pleť chrání před škodlivými účinky slunečního záření.

  • Oční krém - teď je ten správný čas zařadit 2x denně do svého režimu i oční krém s intenzivní péčí o oční okolí. Optimalizuje rovnováhu vlhkosti  v pleti, redukuje tvorbu vrásek a postará se i o kruhy či otoky pod očima.

plet-stredni-vek

Pro zralou pleť, 50+

Ač jste o svou pleť pečovali víc než dobře, po 50. roku života se na ní objeví známky stárnutí. Jde hlavně o pokles pružnosti a pevnosti, prohlubování vrásek, pigmentové skvrny ze slunečního záření a další nerovnoměrné zbarvení. I když jde o zcela přirozený proces, i teď ho můžete efektivně zpomalit. Do svého režimu zařaďte hodně pohybu na čerstvém vzduchu a výživného spánku. K posteli si zakupte zvlhčovač vzduchu a dopřejte si také oblečení na polštáře z pravého hedvábí, které eliminují tvorbu otisků na pleti a neabsorbují krémy, které tak mohou v noci působit déle.

  • Čištění a exfoliace - stejně jako výše

  • Oční krém s retinolem - velmi účinné jsou oční krémy s retinolem, které podporují obnovu pokožky a navrací tak očnímu okolí mladistvější vzhled. Buďte však trpěliví, účinky retinolových produktů se někdy projeví až po 2-3 měsících.

  • Výživné noční sérum - noc je teď jako stvořená pro vstřebávání živin a hydratace, kterou pleti poskytnete. Zaměřte se na specializovaná séra pro zralou pleť s obsahem anti-aging peptidů.

  • Hydratační krém s SPF 20+ faktorem - ve zralém věku je nutné používat krém se širokým spektrem ochrany proti slunečnímu záření. Pamatujte si, že až 80 % projevů předčasného stárnutí pochází z vystavování pleti slunečnímu záření.

  • Péče o krk a dekolt - jemná pleť na krku a dekoltu si již zaslouží stejnou péči jako na obličeji. Pravidelně ji čistěte a hydratujte pomocí séra i hydratačního krému s SPF faktorem.

vrasky-kolem-oci

Anti-aging tipy na každý den

Fenomén anti-agingu nezahrnuje pouze kosmetické návyky a doporučené složky, které mají obsahovat vaše produkty. Jde o zdravý způsob života, při kterém si vážíte svého těla a poskytnete mu vše potřebné pro bezchybné fungování po co možná nejdelší čas.

Zaměřit byste se měli na zdravou stravu plnou čerstvého ovoce a zeleniny obsahující antioxidanty, ořechy, přírodní oleje, ryby a dostatečný přísun bílkovin. Ideální je každý den alespoň 20 minut věnovat pohybu, ať už je to rychlá procházka, jóga nebo jízda na kole. Při sportu se z těla vylučují toxiny a podporuje cirkulace krve, takže vaše pleť nabere narůžovělý odstín a zářivost.

Přidejte k tomu všechny rady popsané výše a máte krásně našlápnuto na spokojený život v krásném a zdravém těle po dlouhou dobu.

Zpět do obchodu