Doprava ZDARMA pro všechny produkty.

Kruhy pod očima: příčiny a jak se jich zbavit

kruhy-pod-ocima-uvodni (1)

Kdo z nás už někdy nevstal po těžké noci s tmavými kruhy pod očima doplněnými o výrazné váčky? Periorbitální melanóza, všeobecně známá pod názvem “kruhy pod očima” trápí nespočetné množství žen i mužů po celém světě. Je se však skutečně čeho bát nebo jsme si z tmavých kruhů vytvořili zbytečně velkého strašáka?

Co jsou kruhy pod očima?

Kruhy pod očima představují běžnou součást lidského života. Ve společnosti se na ně upozorňuje jako na projev únavy nebo nezdravého vzhledu, ale ve skutečnosti se s nimi podle článku zveřejněného íránským žurnálem chirurgické dermatologie za svého života potká každý z nás. Kruhy pod očima vznikají, když se rozšiřují cévy a více tak prosvítají přes jemnou kůži spodních víček. Také opuchlé oči mohou působit stíny, které “pocit kruhů pod očima” ještě zvýrazní. Jde přitom o ne tak zcela prozkoumaný kosmetický problém, který může být u každého způsoben kombinací několika faktorů.

Příčiny kruhů pod očima

Nejčastějšími příčinami kruhů pod očima jsou podle studií nadměrná pigmentace pokožky spojená s jemností kůže pod očima. Také s přibývajícím věkem se pokožka ztenčuje a kolagenová vlákna se ztrácí. Současně přibývá malých krevních cév, čím se zdá oblast ještě tmavší. Zatímco velkou roli hraje při vzniku kruhů pod očima únava, genetika, hormonální abnormality nebo poškození pokožky, můžou tmavé kruhy ukazovat i na některé nemoci.

Které nemoci mohou způsobovat kruhy pod očima

Mezi nejčastější nemoci zapříčiňující vznik kruhů pod očima patří anémie, alergie, hormonální nevyrovnanost, poruchy jater a žaludku, problémy se štítnou žlázou, srdcem nebo cévním řečištěm. K horšímu stavu mohou přispívat i některé léky způsobující diletaci cév, chronické mnutí očí nebo jejich časté opuchy.

Podle nejnovějších informací z oblasti výzkumu kruhů pod očima je důležité dbát také na správnou životosprávu. Klíčový je správný spánkový režim, konzumace dostatečného množství tekutin a naopak omezení alkoholu, nadměrného množství kávy či kouření.

Tip: Pište si podrobný deník

Odborníci v oblasti kruhů pod očima radí psát si podrobný deník, který vám v delším časovém úseku ukáže na příčiny zhoršování stavu nebo jejich kombinaci. Zapisujte si stav kruhů pod očima v kombinaci s délkou spánku, fyzickou aktivitu, mírou stresu a psychického zatížení organismu, potravinami, které jíte a v jakém čase, zdravotními komplikacemi nebo se vším, co vás napadne. Díky podrobným informacím se pak můžete zaměřit na zmírňování kruhů pod očima nebo poslouží jako cenný podklad při dalším krevním testování.

priciny-kruhy-pod-ocima

Jaké druhy kruhů pod očima známe a co je způsobuje

Černé a hnědé kruhy pod očima

Černé a hnědé kruhy pod očima vypovídají o sníženém obsahu kyslíku v krvi. Ten vede ke ztmavení krve a výraznějšímu prosvítání cév přes pokožku. Tmavé kruhy pod očima se proto často spojují i s nedostatek železa v krvi, které je potřebné právě pro pomoc červeným krvinkám při přenosu kyslíku.

Žluté kruhy pod očima

Žluté kruhy pod očima mohou způsobovat nemoci jater, těžkosti se zažíváním nebo problémy se žlučníkem. Pokud jsou žluté kruhy doplněné i o zažloutnutí očních bělem či kůže na rukách, tvářích nebo jinde na těle nebo spojené s horečkami, zvracením či bolestmi v podbřišku, může jít o vážnější onemocnění, které je nutné konzultovat s lékařem.

Kruhy pod očima doplněné o váčky

Kruhy pod očima doplněné o váčky ukazují na oslabení a zanesení ledvin. Mohou být doprovázené také otoky víček, vlhkými rukami a nohami nebo otoky kotníků. Zaměřte se v tomto případě na hloubkovou detoxikaci organismu. Pijte čistou vodu, omezte kouření a méně solte. Sůl zadržuje přebytečnou vodu a podporuje otoky, takže ji používejte co nejméně.

vacky-pod-ocima

Co znamenají tmavé kruhy pod očima u dětí

Kruhy pod očima u dětí jsou běžným stavem. Je proto jen málo pravděpodobné, že ukazují na vážný zdravotní problém, třeba na anémii nebo nedostatek vitamínů. Podle rozhovoru s pediatričkou Cindy Gellner uveřejněném Univerzitou v Utahu mohou být hlavní příčinou právě únava nebo ještě častěji problémy s ucpaným nosem. „Cévy kolem očí se u dětí rozšiřují a ztmavují kvůli nasální kongesci způsobenou rýmou či alergiemi,” tvrdí dále Gellner.

Děti s kruhy pod očima mívají v některých případech i zvětšené lymfatické uzliny. Stav je rozpoznatelný díky tomu, že dýchají ústy a v noci hlasitě chrápou. Pokud máte problémy s červenými kruhy pod očima u dětí, může jít o projev ekzému, alergické reakce nebo také důsledek nadměrného pláče. Méně častým důvodem jsou pak podle pediatrů záněty očních spojivek, úrazy nebo operační zákroky v obličejové oblasti.

Specifickým tématem jsou kruhy pod očima u miminek. Ty vznikají nejčastěji při dlouhodobě nekvalitním spánku či v důsledku deficitu vitamínu A. Motivujte děti k tomu, aby v prvních letech života jedli dostatečné množství zeleniny bohaté na tento vitamín, třeba brokolici, mrkev nebo kapustu. Dbejte také na klid při spánku miminka a co nejdřívější zavedení spolehlivé spánkové rutiny.

Kdy vyhledat lékaře v případě kruhů pod očima u dětí

Podle certifikované pediatričky byste měli sledovat další projevy, které doprovázejí vznik kruhů pod očima u dětí. „Kdykoliv ukazují kruhy pod očima na nemoc u dětí, objeví se i další, závažnější komplikace. Ty vám má pomoct rozklíčovat a dále testovat váš pediatr,” vysvětluje Gellner.

kruhy-pod-ocima-u-deti

Jak se zbavit tmavých kruhů pod očima

Jednoduchých způsobů, jak se zbavit tmavých kruhů pod očima, je hned několik. Pro okamžitý efekt použijte chladivé obklady dostupné v drogeriích. Znižují otoky, podporují mikrocirkulaci a navíc působí relaxačně. Doplňte je o kvalitní spánek, masáž očního okolí a dostatečný příjem vody. Na dlouhodobější efekt platí kvalitní kosmetika, zdravější životní styl nebo estetická dermalotogie.

Kvalitní kosmetika jako bojovník proti kruhům pod očima

Velkým pomocníkem při tmavých kruzích pod očima je kvalitní kosmetika. Základ představuje oční krém bohatý na vyživující a aktivní látky. Hloubkově hydratační účinky má kyselina hyaluronová, která pleť revitalizuje a dodává pružnost. Pro její doplnění sáhněte také po koncentrovanějším pleťovém séru Eye Recovery, které při pravidelném používání viditelně redukuje tmavé kruhy pod očima a otoky. Pleť navíc omlazuje, vypíná a podporuje i léčení jizev a zatvrdlin.

synouvelle-eye-recovery

Babské rady na kruhy pod očima

Ošetření kruhů pod očima se dá provést i doma pomocí osvědčených rad našich babiček:

  • Na oči přiložte plátky okurky nebo brambor pro uvolnění otoku.
  • Otoky uvolní i ledové kostky a obklady z ledové vody.
  • Pro uvolnění prostoru kolem očí pomáhají i vychlazené čajové sáčky.
  • Pravidelné masáže prostoru kolem očí pomáhají rozhýbání lymfy a krevního toku.
  • Růžová voda a její aplikace působí hydratačně a antioxidačně.
  • Pravidelným cvičením obličejové jógy lze tmavé kruhy také efektivně potlačit.

babske-rady-kruhy-pod-ocima

Dermatologická řešení kruhů pod očima

Kosmetický problém s tmavými kruhy pod očima řeší v pokročilejších stádiích i dermatologové. Jde o jednoduchá ambulantní ošetření, které se velmi efektivně postarají o zlepšení stavu na několik měsíců i let.

Zesvětlující krém

Zesvětlující krém pomáhá snižovat hyperpigmentaci pod očima. Velmi účinné krémy s obsahem kyseliny glykolové, kojové nebo hydrochinónem vám předepíše váš dermatolog, ale krémy s menším obsahem účinných látek najdete i v drogeriích.

Výplně

Kruhy pod očima dermatologové, plastičtí chirurgové nebo oftalmologové řeší i pomocí výplní na bázi kyseliny hyaluronové. Aplikují se injekčně do tkáně pod oči, kterou zahustí, a tak potlačí prosvítání cév přes kůži.

Chemický peeling

Chemický peeling pomáhá při kruzích pod očima hlavně díky účinné regeneraci pleti a schopnosti redukovat hyperpigmentaci. “Na rozdíl od peelingů, se kterými mají dovoleno pracovat proškolené kosmetičky, speciální dermatologický peeling využívá vysokých koncentrací účinných látek, a tak dociluje výsledků srovnatelných s laserovým ošetřením,” tvrdí dermatoložka MUDr. Marie Finsterlová.

Laserové ošetření

Laserové ošetření kruhů pod očima používá tepelnou energii na odstranění odumřelých a poškozených buněk v podočnicovém oblouku. Může také výrazně pomoct při zesvětlení pleti a při vlastní tvorbě kolagenu v pokožce.

Mezoterapie

Velmi účinným způsobem, jak utlumit kruhy pod očima, je podstoupení mezoterapie. “Díky ní dochází bez operativního zákroku ke zlepšení krevního a lymfatického zásobení kůže, čištění kůže, a to napomáhá zlepšení jejího vzhledu,” tvrdí doktorka Finsterlová.

Jak tmavé kruhy pod očima zamaskovat

Tmavé kruhy pod očima lze velmi rychle zamaskovat. Naneste na celý obličej podkladovou bázi, která vyhladí nerovnosti. Poté kvalitním korektorem naznačte tvar obráceného trojúhelníku ve směru od vnitřního koutku oka po ten vnější. Obrácený trojúhelník dokáže rozbít kontury kruhů pod očima a rozjasnit obličej. Zvláště pokud pod oči následně přidáte i trochu rozjasňovače.

barevny-korektor-kruhy-pod-ocima

Na zamaskování výraznějších kruhů pod očima používejte barevnou paletku korektorů. “Barevné paletky fungují na principu kontrastu komplementárních barev. Neutralizují tak jakékoliv barevné stíny nebo skvrny na obličeji,” vysvětluje vizážistka Lenka Pištíková ze salonu Beauty Lounge. Dbát podle ní musíte na to, abyste vždy používali opačné barvy pro jejich vzájemnou eliminaci.

U kruhů pod očima byste měli paletku korektorů používat konkrétně takto:

  • Zelený korektor na červené kruhy pod očima.
  • Fialový korektor na žluté kruhy pod očima.
  • Oranžový korektor na modré kruhy pod očima.
  • Růžový korektor na nazelenalé kruhy pod očima.
  • Žlutý korektor na fialové kruhy pod očima.

S korektory si pohrajte a na barevný korektor aplikujte ještě vždy tělový odstín, který je vaší pokožce bližší, ale zároveň o několik odstínů světlejší. Korektor odložte až ve chvíli, kdy již nebudete vědět určit, kde jeho linie začíná a kde končí. Po použití kvalitních korektorů stačí aplikovat krycí makeup pomocí houbičky nebo spolehlivý pudr pro zafixování vašeho looku.


Chcete se o kruzích pod očima dozvědět ještě více nebo se poradit
, jak na ně vyzrát pomocí kvalitních kosmetických přípravků? Kontaktujte nás, rádi si s vámi promluvíme.

Zpět do obchodu