Doprava ZDARMA pro všechny produkty.

Proč vám vypadávají řasy a jak tomu zabránit

vypadavani-ras-uvodni

Když si čas od času objevíte na tvářích řasu, měli byste si podle tradice něco přát. Když však řasy začnou vypadávat rychleji a ve větším množství, přejeme si hlavně, aby to co nejrychleji přestalo. Nadměrné vypadávání řas totiž není jen kosmetickým problémem, ale může ukazovat i na vážnější onemocnění. Zjistěte, proč vám řasy vypadávají a jak to co nejrychleji zastavit.

Proč se řasy lámou a vypadávají?

Padání řas často způsobuje jejich nadměrné přetěžování, jako třeba neustálé umělé prodlužování, aplikace většího množství nekvalitní kosmetiky, nedostatečné odličování nebo časté natáčení. Může však ukazovat i na vážnější nemoci, psychologické poruchy, alergie či nadměrný stres.

Americké Národní centrum biotechnologických informací však ve svém výzkumu zaměřeném na padání řas uvádí, že vypadané řasy mají příčinu i v nadměrném množství toxinů v těle, kožních nemocech nebo je způsobují vedlejší účinky léků.

Co mi chybí, když mi padají řasy? Možná celkem nic. „Vypadnutí 1 až 5 řas během dne je naprosto v pořádku. Pokud ale začínám objevovat vypadané řasy na odličovacím tampónku, oblečení či na polštáři, je nejvyšší čas začít problém řešit,“ tvrdí kosmetička Jana ze salonu Šarm.

Možná řasy padají pouze přibývajícím věkem

Jeden růstový cyklus řas trvá asi 30 až 45 dní a postupuje ve 4 stádiích: růst, přetrvávání, vypadávání a opětovný růst. Podle americké Asociace dermatologů se při stárnutí organismu růstový cyklus řas zpomaluje stejně, jako je to například s vlasy. To potom přirozeně způsobuje jejich viditelné řídnutí či postupnou ztrátu, a to ve stejné míře u žen i u mužů.

Vypadávání řas a nemoci

Na začátku je velmi důležité zjistit, zda se vám lámou a vypadávají pouze řasy, nebo je problém spojen také s padáním vlasů. V takovém případě může jít o alopecii, tedy autoimunitní onemocnění, které napadá vlasové folikuly, nebo o poruchy štítné žlázy či chronický stres.

vypadavani-ras-nemoci

Pokud zaznamenáváte pouze řídnutí řas doplněné o zarudnutí, otoky a svědění očí, je možné, že trpíte zánětem víček nebo alergickou reakcí. S podobnými problémy dlouho neotálejte a vyhledejte odbornou pomoc lékaře.

Stres nebo trauma

Když se dostaneme do stádia stresu, způsobeného třeba nemocemi či emocionálním vypětím, naše řasy i vlasy přechází do ‚stádia odpočinku‘, kdy vypadávají, nebo se nám zdají tenčí. Dalším důvodem vypadávání řas pod stresem je, že v těchto chvílích si mnohem častěji škrábeme nebo třeme obličej i oči,“ tvrdí dermatoložka Deana Mráz Robinson.

stres-vypadavani-ras

Přílišná zátěž řasám škodí

Mnoho žen si na vypadané řasy ztěžuje po ukončení umělého prodlužování. „Pokud jsou řasy takovým způsobem přetěžované dlouho, mohou se folikuly oslabit a přirozené řasy se ztenčí nebo začnou vypadávat. Je důležité to chvíli vydržet, řasy vyživovat a nezačít je opět zatěžovat prodlužováním nebo nánosy řasenky,“ říká kosmetička Jana ze salonu Šarm. Podívejte se jaká všechna rizika přináší umělé prodlužování řas.

Jak zabránit vypadávání řas?

Zastavení nadměrného padání řas podpoříte používáním kvalitních kosmetických přípravků, pravidelnou hygienou pleti i aplikací některých přírodních produktů. Klíčový však bude zdravý životní styl – vyvážená strava bohatá na vitamíny a zdravé tuky, bohatý pitný režim a omezení únavy i stresu.

Odličování a kvalitní kosmetika

Řasenky, make-up a tužky na oči si vybírejte pečlivě a nepoužívejte je déle než tři měsíce. Uschlá řasenka může řasy vysušovat a zbytečně je namáhat. Zásadní je také pravidelné odličování každý večer před spaním. „Řasy si nikdy zbytečně netřu. Raději si na oko přiložím odličovací tampon s krémem asi na 30 vteřin, ať se řasenka sama uvolní. Pak jemně utřu a obličej si ještě omývám vlažnou vodou,“ popisuje svou odličovací rutinu Michela, která už má s vypadáváním řas své zkušenosti.

odlicovani-ras

Zdravý životní styl: nejlepší způsob, jak posílit řasy

Nejenom vaše řasy, ale také vaši krásu podpoříte zdravým životním stylem. Vyhýbejte se stresu, hydratujte své tělo alespoň 2 litry vody denně a obohaťte svůj jídelníček o zeleninu a nenasycené mastné kyseliny. Ty obsahují hlavně rostlinné oleje, nebo ořechy.

zdrava-strava

Správná výživa řas a podpora jejich růstu

Rostlinné oleje můžete přímo aplikovat i na řasy. Olivový a ricinový olej na řasy je nejlepší pravidelně nanášet pomocí staršího kartáčku od řasenky. Podporuje regeneraci a slouží jako výživa na řasy. Ještě efektivněji podpoří růst kvalitní sérum na řasy s kolagenem, biotinem a dalšími přírodními cennými složkami. Tato kvalitní a bohatá výživa řas působí přímo v koříncích, urychluje přirozený růst a zároveň řasám dodává lesk a kvalitu.

Zpět do obchodu