Doprava ZDARMA pro všechny produkty.

Umělé prodloužení řas: Jaká s sebou nese rizika?

umele-prodluzovani-ras

Krásně dlouhé a husté řasy prohlubují pohled, dodávají očím kočičí jiskru a vzbuzují zájem opačného pohlaví. Pokud na podobné skvosty nemáte štěstí, existuje mnoho způsobů, jak si pomoct. Odborníci však varují před dlouhodobým prodlužováním řas. Umělé řasy s sebou totiž přináší zdravotní rizika, která se s námi mohou „tahat“ i několik let. Zjistěte o nich více ještě předtím, než bude pozdě.

I když se zdravotní komplikace nemusí projevit u každého a hned napoprvé, při prodloužení řas byste se měli mít na pozoru. Špatně prodloužené řasy, alergická reakce nebo vypadávání řas po prodloužení totiž mohou být jen začátkem vašich problémů.

Rizika prodlužování řas

Pozor si dávejte na lepidla

Kdykoliv nanášíme přípravky kolem očí, ať už se jedná o make-up, krémy či speciální séra, měli bychom se ujistit, že jsou nezávadné a jemné k pokožce. To se však ve všech případech nedá říct o lepidlech na bázi formaldehydu nebo jiných biologických lepidel, které přichytávají umělé řasy k těm přirozeným.

Americká oftalmoložka Orly Avitzur vidí při umělém prodlužování řas hned několik problémů: „Některé látky v lepidlech, třeba přidaný akryl, mohou u mnoha lidí způsobovat alergické reakce, stejně jako rozpouštědla používaná k jejich odstranění. Alergie se pak projevují silným začervenáním, otoky a někdy dokonce i dočasnou ztrátou vidění. Kosmetické látky používané na prodloužení mohou navíc představovat zvýšené riziko bakteriální a plísňové infekce.“

Alergie na umělé řasy? Možná, že problém je v akrylu

Alergickou reakcí na akryl obsažený v lepidlu na prodloužení řas si prošla i Lucka. Po tom, co musela v noci po aplikaci umělých řas absolvovat ambulantní zákrok, ji zůstaly nehezké vzpomínky i týdny poté. „Řasy mám dlouhé zhruba jeden milimetr a vypadané. Kůži okolo očí mám ještě pořád oteklou, zarudlou a svědí. Navíc se mi udělaly vrásky kolem očí. Také se mi výrazně zhoršila celá pleť, na obličeji i dekoltu a zádech mi vyskákalo akné.“

alergická reakce na akryl

Léčba alergie na umělé řasy není jednoduchá, až v 79 % vede k zánětu víček

Pokud vaše tělo odpoví na lepidla nanášená na umělé řasy alergickou reakcí, pravděpodobně vás čeká náročnější léčba. V roce 2019 provedlo Národní centrum pro biotechnologické informace výzkum ohledně vedlejších reakcí na umělé řasy a jiné kosmetické úpravy, díky kterému se ukázalo, že až 79 % problémů s prodlužováním řas je spojeno právě s alergickým zánětem víček. 7 % komplikací se pak týká zánětů rohovky, 6 % patří zánětu spojivek, které v menším zastoupení následují další komplikace.

Připravte se na vypadané řasy po prodloužení. Přílišné zatížení může i zastavit růst

Správně se mají umělé řasy nalepovat po jednom chloupku na jeden chloupek přirozených řas. Permanentní řasy by měly být opravdu lehké tak, aby nezatížily vlasové folikuly. I když se tento postup dodrží, odborníci z Kolegia optometristů ve Velké Británii varují před opakovaným prodlužováním: „Dlouhodobější nadměrné zatížení vlasového kořínku ho může poškodit natolik, že mnohonásobně zpomalí, nebo dokonce úplně zastaví produkci nových řas. Tyto následky mohou být i trvalé.“

vypadnute-rasy-obrazek

Další rizika, která s sebou nesou prodloužené řasy

Podle Americké akademie oftalmologie (AAO) představuje tato metoda prodlužování řas i další zdravotní rizika, jako jsou třeba:

  • červené oči po prodloužení řas,
  • infekce,
  • otoky,
  • syndrom suchého oka,
  • poškození rohovky,
  • zničení přirozených řas,
  • pálení očí po prodloužení řas a další.

Jak sundat umělé řasy doma

Mnoho žen se po nezdařeném pokusu o prodloužení řas z důvodu zdravotních komplikacích snaží odstranit umělé řasy svépomocí. I když to není jednoduché řešení, vyzkoušet můžete jemnou domácí metodu popsanou níže.

Metoda sundání umělých řas pomocí páry a oleje

Jak sundat prodloužené řasy radí Jana, která po umělém prodloužení měla pocit těžkých víček, svědění a cizího předmětu v očích. A tak se rozhodla odstranit lepidlo z umělých řas doma. „V hrnci jsem přivedla vodu k varu a pak chvilku počkala. Přes hlavu jsem si přehodila ručník a naklonila jsem se nad hrnec, abych získala co nejvíce páry. Počkala jsem asi 10 minut a pak jsem si na odličovací tamponek nakapala několik kapek olivového oleje. Jemně jsem mnula řasy dokud nezačaly scházet. Nakonec jsem si umyla tvář studenou vodou, jemně vysušila ručníkem a cítila jsem se mnohem lépe.“ Při této metodě si však dávejte pozor, abyste se nedotýkali očí a také aby se vám do nich nedostal olej.

odstraneni-umelych-ras-doma

Odstranit umělé řasy doma však není to nejlepší řešení pro všechny. Nejlépe uděláte, když se zbavíte umělých řas v kosmetickém salonu. Nejlepší však je zavítat do jiného salonu než minule, a to na základě recenzí a kladných doporučení.

Přirozenou a bezrizikovou cestou ke krásným řasám

Pokud vás množství a závažnost zdravotních rizik umělého prodlužování řas odradí od jejich kosmetické aplikace, nevěšte hlavu. Pořád můžete mít nádherné, husté a dlouhé řasy, o kterých sníte. A to přírodní a neinvazivní cestou. Je to jako s propracováním se ke skvělé postavě. Buď můžete skočit na rychlou liposukci, nebo začít pravidelně cvičit a tělo zdravě vyživovat kvalitní stravou. Pro řasy mohou takovou kvalitní výživu představovat například růstová séra na řasy, která jim dodávají živiny přímo od kořínků, a tak podporují jejich přirozenou obnovu, objem a délku.

krasne-a-dlouhe-rasy

Dbejte na vhodné složení růstových sér na řasy

I zde je však třeba klást důraz na správné složení růstových sér. Hlavně se dívejte na to, aby přísady byly kvalitní a testované, obsahovaly přírodní složky, jako třeba vodu, panthenol nebo biotin. Tyto složky byste měli jednoduše najít v kompletním popisu růstového séra na řasy. Pokud je takové sérum opravdu kvalitní, jeho účinky zpozorujete již po pár týdnech pravidelného používání. Vaše oči se vám za tuto hloubkovou přírodní péči odmění svým zdravím a přirozenou krásou.

Zpět do obchodu