Doprava ZDARMA pro všechny produkty.

Jak podpořit růst vašeho obočí

zrychleni-oboci-uvod (1)

Tvar obočí zásadním způsobem ovlivňuje vzhled celého obličeje. Dnes je trendem nosit výrazné, husté a perfektně upravené obočí, které zvýrazňuje vaše oči. Na jeho špatný růst působí celá řada faktorů: hormonální změny, stres, nedostatek vitamínů a špatná životospráva, ale také drastické vytrhávání nebo nesprávná péče. Ať už je viníkem řídkého obočí cokoliv, je načase něco změnit. My vám poradíme, na co se zaměřit, abyste podpořili růst vašeho obočí.

Jak dlouho dorůstá obočí?

Odpověď na tuto otázku je individuální. Záleží především na příčině ztráty obočí. Obecně můžeme říct, že dorůstání obočí trvá od čtyř do osmi týdnů, ačkoliv skutečný cyklus růstu obočí obvykle trvá tři až šest měsíců.

Růst obočí lze rozdělit do několika fází:

  • Anagen (Aktivní růstová fáze) - Řasy rostou aktivně 30 až 45 dní. Právě díky délce této fáze jsou naše řasy a obočí kratší než naše vlasy. Oproti tomu aktivní růstová fáze vlasů trvá přibližně od dvou do pěti let.
  • Katagen (Přechodná fáze) - Růst řas se zastaví a folikuly se začnou zmenšovat. Pokud řasa během této fáze vypadne nebo je silou vytažena, nedoroste ihned, protože folikul čeká s produkcí nové řasy na dokončení fáze. Přechodná fáze trvá přibližně dva až tři týdny.
  • Telogen (Fáze odpočinku) - Telogenová fáze je konečná fáze růstového cyklu, ve které začíná růst nový chloupek z vlasového folikulu. Fáze je charakteristická tím, že řasy vypadávají. Rostoucí řasa tlačí starou řasu ven, a proto vypadne. Tato fáze může trvat od čtyř do osmi týdnů.

vlasovy-cyklus

Celý cyklus růstu obočí tedy vychází na tři až šest měsíců. Buďte proto trpělivé a pinzetu pro jistotu na nějakou dobu odložte stranou. Pro srovnání cyklus růstu vlasů trvá zhruba šest let.

Jak zrychlit růst obočí?

Masáž obočí pomocí peelingu

Růst obočí můžete urychlit pravidelným peelingem, který z pokožky odstraní odumřelé buňky a stimuluje vlasové folikuly. Peelingovou směs cukru či mletých ovesných vloček a přírodního oleje jemně vmasírujte do obočí a okolní pleti a nechte chvíli působit. Nepřehánějte to však s intenzitou, ať si obočí nepoškodíte. Tuto rutinu pak opakujte 2x – 3x týdně.

Séra na růst řas a obočí

Dalším výborným pomocníkem jsou séra na růst řas a obočí. Kvalitní sérum na růst řas a obočí je speciálně vyvinuto tak, aby pomocí přírodních ingrediencí vyživilo chloupky vašeho obočí přímo ve vlasových folikulech a dodalo jim všechny potřebné vitamíny a živiny, které potřebují ke svému růstu.

“V růstovém séru na řasy a obočí jsou aktivní látky obsaženy v mnohonásobně vyšší koncentraci a jednotlivé složky účinně spolupracují s přirozeným cyklem růstu vašeho obočí,” říká Marek Mandelík, odborník na růstová séra na řasy a obočí.

První výsledky pak můžete pozorovat zhruba za měsíc až dva. Více informací o růstových sérech se můžete dozvědět v našem článku: Séra na řasy a obočí: vše, co potřebujete vědět.

Vitamíny podporující růst obočí

Na růst obočí platí vyvážená strava. Váš jídelníček obohaťte o mrkev, listovou zeleninu, brokolici, mořské ryby, cibuli, ořechy a semínka či luštěniny a hnědou rýži. Při vaření používejte lněný i konopný olej a ve velkém si dopřávejte lesní ovoce. Skvělou babskou radou pro urychlení růstu obočí je potírání šťávou z cibule, která zvyšuje cirkulaci krve, a tím podporuje růst a sílu chloupků.

Vitamín A

Vitamín A podporuje produkci kožního mazu, který hydratuje vlasové kořínky a chrání obočí před dehydratací. Pro zdravé obočí je proto vitamín A nezbytný. Vitamín A najdeme v mrkvi, špenátu, mangu, meruňkách nebo v melounu. Kromě zeleniny a ovoce je vitamín A také v telecích játrech, tuňáku, tresce, másle nebo v kravském mléce.

mrkev

Vitamín C

Vitamín C je antioxidant, který posiluje imunitní systém a chrání naše obočí před infekcemi a toxiny z okolí. Vitamín C zároveň regeneruje vlasové folikuly, pomáhá při tvorbě kolagenu a snižuje riziko poškození chloupků v obočí. Všichni si asi při zmínce vitamínu C vybaví citrony, ale tento vitamin najdeme hojně i v lokálních potravinách. Nejvíce ho obsahuje šípek, dále ho najdeme také v černém rybízu, červené paprice, kapustě, brokolici nebo v zelí.

Vitamín E

Vitamín E podporuje správný krevní oběh. Ten zaručí dostatečnou výživu vlasových folikul a udržuje je zdravé. Bohatým zdrojem vitamínu E jsou pšeničné klíčky, různé druhy oříšků, sója, mléko nebo rostlinné oleje. Najdeme ho také v mrkvi, hrášku, špenátu a v rajčatech. Faktem je, že tělo si nedokáže vitamín E vyrobit samo, proto je potřeba přijímat ho v potravě či doplňcích stravy.

Biotin (Vitamín H)

Biotin pomáhá tělu absorbovat živiny, jako jsou tuky, aminokyseliny a uhlohydráty, které jsou potřebné na stimulaci a udržování zdravého obočí. Vitamín H najdeme nejvíce v mase, mléce, kvasnicích, játrech, vejcích a rybách. Z rostlinných zdrojů sáhněte po mrkvi, cibuli, květáku, avokádu, malinách, banánech a oříškách (mandle, arašídy, vlašské ořechy).

orechy

 

Vápník

Vápník je minerál, který napomáhá růstu obočí a zabraňuje jeho vypadávání. Najdeme ho v brokolici, kapustě, sardinkách, chia semínkách, máku a mořských rybách.

Kromě těchto vitamínů existuje ještě celá řada věcí, které pomáhají růstu našeho obočí. Více se o nich můžete dozvědět v našem článku: 5 tipů, jak mít husté obočí.

Z jakých důvodů vám může padat obočí?

Pokud ztrácíte obočí, nepropadejte panice, pravděpodobně se jedná pouze o dočasný problém. Za vypadáváním obočí může stát hned několik věcí, které se ale naštěstí dají ovlivnit.

Stres

První z nich je stres, který způsobuje změny ve vašem metabolismu a zvyšuje hladinu kortizolu v těle. To má za následek to, že vlasové folikuly, které tvoří i obočí, přestanou produkovat nové vlasové prameny.

Špatné a časté vytrhávání

Dalším důvodem může být to, že si obočí příliš často a špatně vytrháváte. „Špatným vytrháváním si můžete vytáhnout chloupky v obočí až u kořene, což způsobí, že následně rostou pomaleji nebo v horším případě už nenarostou vůbec.“ vysvětluje odborník na růstová séra na řasy a obočí Marek Mandelík. Čemu se při vytrhávání obočí vyvarovat si můžete přečíst v našem článku: 10 nejčastějších chyb při úpravě obočí

spatne-vytrhane-oboci

Ucpání vlasových folikul

Používáte rády různé druhy olejíčků a krémů na obličej? I to může souviset s vypadáváním obočí. Přílišné používání olejů, či krémů má za následek ucpání vlasových folikul. Jakmile se folikul ucpe, chloupky pak nemohou růst a padají. Pokud tyto produkty používáte, zamezte tomu, aby se dostaly do vašeho obočí.

Jak upravovat dorůstající obočí?

Čekání na to, až nám obočí úplně doroste může být únavné. To ale neznamená, že musíte chodit s neupraveným obočím. Nevzhledná nebo prázdná místa lehce zamaskujete například tužkou na oči nebo pudrem na obočí.

uprava-oboci-starsi

Kupte si tužku na oči v barvě svého obočí. Před úpravou nezapomeňte obočí učesat kartáčkem na obočí. Ostře ořezanou tužkou si pak jednoduše dokreslete obočí ve směru jeho růstu pomocí krátkých lehkých tahů.

Dalším skvělým pomocníkem je pudr na obočí. Díky němu získá vaše obočí plnější vzhled. Vyberte si odstín v barvě vašeho obočí a pomocí štětečku ho jemně nanášejte na obočí ve směru růstu.

Mějte trpělivost

Pokud vám obočí začalo růst, neutíkejte hned pro pinzetu. Dorůstání obočí vyžaduje trpělivost. Výše zmíněné rady pomáhají na růst obočí, ale jak dlouho vám bude růst se může různit. Některé z vás to zabere měsíc, jiné zase rok. Jakmile budete mít pocit, že už je obočí dostatečně husté, navštivte kosmetičku, která vám ho profesionálně upraví tak, aby se hodilo k vašemu tvaru obličeje. Do budoucna pak budete vědět, kde chloupky vytrhnout.

Máte další otázky, na které jsme vám ještě neodpověděli? Kontaktujte nás a společně pro vás jistě najdeme to nejvhodnější řešení.

Zpět do obchodu