Doprava ZDARMA pro všechny produkty.

Vrásky: příčiny a jak se jich zbavit

jak-se-zbavit-vrasek

Vrásky jsou přirozenou součástí koloběhu života a jednou si najdou své místo na obličeji každého z nás. Jak ale stárnutí pleti co nejvíce oddálit? Vrásek se lze zbavit a předcházet jim velmi elegantně pomocí správné péče o pleť a dodržováním několika zásad. Pojďte zjistit, jak na vrásky v našem kompletním průvodci.

Proč vznikají vrásky kolem očí, úst i na čele a jak jim předcházet

V těle se již po 25. roku života snižuje koncentrace kolagenu, elastinu, kyseliny hyaluronové a vody, které udržují pleť hydratovanou, pružnou a hladkou. Každým rokem jejich tvorba klesne asi o 1,5 % a ve čtyřiceti se už netvoří téměř vůbec (záleží i na genetice a způsobu života). Takto vznikají na pokožce obličeje a rukou jemné rýhy nebo záhyby zvané vrásky.

Ke změnám kontur obličeje přispívá i působení gravitace, úbytek a redistribuce tuků, ochabování svalů i ztráta podpory kostěné kostry. Dobrou zprávou však je, že stárnutí pokožky a tvorbu vrásek lze pomocí správné péče a dodržování některých základních pravidel efektivně zpomalit až o několik let.

Ze studie o anti-aging strategiích pro pleť zveřejněné v odborném časopise Dermatoendokrinologie vyplývá, že stárnutí pleti, i když je nezastavitelný jev, se dá oddálit hlavně díky:

  • důkladné každodenní péči o pleť,
  • správné životosprávě,
  • ochraně před slunečním zářením,
  • dostatečnému spánku,
  • přiměřené fyzické aktivitě,
  • vyhýbání se kouření, stresu a znečištěnému prostředí,
  • neinvazivním kosmetickým procedurám (třeba ošetření laserem nebo pulzním světlem),
  • i invazivním procedurám (jako chemický peeling, injekční biostimulace a omlazení pokožky a dalším).

Vrásky kolem očí

Věděli jste, že vrásky pod očima se tvoří už v mládí? Důvodem je snižování tvorby kolagenu a následná ztráta pružnosti stejně jako menší produkce kyseliny hyaluronové, která na sebe navazuje vodu a dodává pleti potřebnou hydrataci. Pokožka kolem očí je navíc asi 3x tenčí než na obličeji a má mnohem menší podíl tukových buněk, elastinu i kolagenu. Proto je sama o sobě velmi náchylná na vysušování a tvorbu vrásek.

vrasky-kolem-oci

Jak na vrásky kolem očí

Jak se zbavit vrásek kolem očí? Používejte specializované oční krémy bohaté na aktivní složky, například na kyselinu hyaluronovou. Je schopna na sebe navázat až 1000x více vody než sama váží, a tak pleti dodá potřebnou vlhkost. Životabudičem pro povadlé oční okolí jsou i masáže kamennými válečky. Zpevňují pokožku, znásobují účinnost krémů či sér a uvolňují otoky i kruhy pod očima.

Vrásky kolem očí - babské rady

Co na vrásky kolem očí radí babské rady? Účinně hydratovat pokožku kolem očí lze i pomocí domácích masek. Pomačkejte polovinu banánu a smíchejte se lžičkou medu. Vmasírujre do obličeje a zaměřte se hlavně na pokožku kolem očí. Po 20 minutách smyjte a naneste krém proti vráskám. Banány obsahují vitamíny A a E, zpomalují tvorbu vrásek a působí antioxidačně. Ve spojení s medem uzamykají v pokožce vlhkost, a tak oddalují její proces stárnutí.

TIP: Ne proti všem vráskám musíme nutně bojovat. Třeba s jemnými vráskami kolem očí při úsměvu si zatím nedělejte příliš velké starosti. Jemné vrásnění pokožky kolem víček při úsměvu je zcela přirozené, nijak neruší estetický dojem a často ho vidíme i u supermodelek. Podle francouzského neurologa Giullaume Duchenna, který už v 19. století popsal různé typy úsměvů, je dokonce pravý úsměv pouze takový, který nezapojuje jen svaly v koutcích úst, ale i kolem očí. Právě vrásky kolem očí jsou při úsměvu znakem nefalšované emoce.

Vrásky mezi očima

Vrásku mezi obočím, tedy vrásku hněvu způsobuje nadměrná mimika zapříčiněná stresem nebo vystavování se slunečnímu záření bez ochrany slunečními brýlemi či jinou stínící pomůckou. Hlubokou vrásku mezi obočím lze vyhladit injekční aplikací botulotoxinu nebo kyseliny hyaluronové.

Pokud však nechcete podstupovat tyto bolestivé úkony, používejte raději účinné krémy proti vráskám a pleťová séra s aktivními látkami zaměřené na hloubkovou hydrataci a regeneraci všech vrstev pokožky.

vrasky-mezi-obocim

Vrásky na čele

Ptáte se, co pomáhá na vrásky na čele? Mezi nejúčinnější složky na trhu patří retinol pro rychlejší obnovu pleti, ale i peptidy, alfa-hydroxilové kyseliny, vitamín C, kyselina hyaluronová nebo koenzym Q10. Všechny tyto složky stimulují tvorbu kolagenu v pokožce, vypínají ji, udržují její pevnost, a tak i vyplňují vrásky na čele.

vrasky-na-cele

Na hluboké vrásky na čele opravdu pomáhá i obličejová jóga, která okysličuje, regeneruje a stimuluje svalstvo obličeje. Tento cvik opakujte 10x před spaním a vyčištěním pleti: palce umístěte nad své obočí a ukazováčky na linii vlasů. Natáhněte prsty směrem od sebe tak, abyste co nejvíc natáhli pokožku. Kromě jiného tak pleť rozzáříte a zlepšíte krevní oběh.

Vrásky kolem úst

Vrásky kolem úst vznikají hned z několika důvodů: narůstající věk, opakovaná nadměrná mimika, ale i kouření a časté vystavování se slunečnímu záření s nedostatečnou ochranou. Zjemnění vrásek kolem rtů lze dosáhnout například injekční aplikací kyseliny hyaluronové, která se navíc používá i k výplni samotných rtů.

Velmi účinné jsou však ještě před použitím invazivních metod i séra proti vráskám s účinnými látkami, které dokáží vrásky kolem úst vyplnit a okolí kolem rtů hydratovat a hloubkově ošetřovat.

vrasky-kolem-ust

Jak se zbavit vrásek

Každý z nás se přirozeně ptá, jak se zbavit všech vrásek a efektivně zpomalit jejich tvorbu. Nejdůležitější je vytvořit si správnou kosmetickou rutinu.

Vyhledávejte produkty s účinnými hydratačními a anti-aging složkami, například kyselinu hyaluronovou, peptidy, retinol, vitamín C, AHA kyseliny či provitamín B. Do nejhlubších vrstev pokožky je dostanete v podobě lehkého séra proti vráskám. Hned po vstřebání naneste bohatý krém na vrásky, který večer můžete nanášet i kamenným válečkem, aby se dostal do hlubších částí kůže. Oční okolí ošetřujte speciálním očním krémem proti vráskám.

Nejlepší krémy a séra na vrásky

Na trhu je mnoho produktů, které vám mohou v boji proti vráskám pomoct. Dbejte na správný výběr krému podle svého typu pleti i věku.

Krémy proti vráskám na normální a smíšenou pleť pečují o sjednocení pleti a podporují její vlastní obnovu, zlepšují ochrannou bariéru pokožky, chrání ji před vysušováním a viditelně vyplňují jemné vrásky.

Krémy proti vráskám na suchou a zralou pleť stimulují tvorbu kolagenu a elastinu v pokožce, obnovují její strukturu, zlepšují napětí a viditelně vyplňují vrásky.

krem-na-vrasky

Pro dokonalé výsledky je nutné do své denní kosmetické rutiny zapojit i protivrásková séra na pleť. Díky své ultralehké struktuře pronikají do nejhlubších vrstev pokožky, kterou okamžitě vyživují a regenerují. Podporují také tvorbu vlastní kyseliny hyaluronové a mají dlouhodobý anti-aging efekt.

Nezapomínejte ani na důležitý účinný oční krém, který optimalizuje rovnováhu vlhkosti, vyhlazuje pokožku kolem očí a redukuje tvorbu vrásek. Díky svému lehkému složení se velmi rychle vstřebává a redukuje také kruhy pod očima.

Správná životospráva a spánek opravdu pomáhají na vrásky

Klíčovým prvkem životního stylu v boji proti vráskám se pro vás mělo stát poctivé pití čisté vody - každý den je ideální vypít 8 sklenic neboli 2 litry čisté vody. Dehydrovaná pokožka má totiž mnohem více sklony se poškozovat, je křehká a náchylná ke tvorbě vrásek.

piti-vody-sucha-plet (1)

Pro prevenci před vráskami je velmi důležitý i kvalitní spánek. Během spánku se v těle uvolňuje hormon melatonin povzbuzující regenerační procesy. Při nedostatečném spánku nebo spánkových poruchách se ho tvoří málo a pleť je poté neodpočatá, dehydrovaná, povadlá a mnohem rychleji se na ní tvoří vrásky. Při nedostatečném spánku působí také stresový hormon kortizol, který může mít za následek zeslábnutí kolagenových vláken a vznik vrásek. Zdravá pleť si proto opravdu vyžaduje minimálně 6 hodin kvalitního spánku denně.

Experti tvrdí, že důležitá je i spánková poloha. Při častém spaní na břiše nebo na boku se pokožka krčí a prohlubují se tak hlavně vrásky na dekoltu, v okolí očí a na čele. Ideální je v dlouhodobém měřítku poloha na zádech.

Babské rady: jak na vrásky

O tom, jak se zbavit vrásek, už přemýšlely i naše babičky. V boji s vráskami jim pomáhaly domácí pleťové masky, ale i masáže obličeje či cvičení obličejových svalů.

Jak si namíchat 2 domácí hydratační masky na vrásky

  • Pomerančová maska: smíchejte lžíci pomerančové šťávy, 2 lžíce tvarohu a lžíci medu. Vmasírujte do pokožky a nechte 20 minut působit. Pomeranče obsahují vitamín C, který zvyšuje pružnost pokožky a také ovocné kyseliny prospěšné pro redukci vrásek.
  • Okurková maska: namixujte 2 lžíce smetany, olivový olej a cca 5 cm dlouhou salátovou okurku, vmasírujte a nechte 15 minut působit. Okurka má výborné hydratační a regenerační účinky, které podpoří pružnost tkaniv, zmírňuje otoky a povzbudí vysušenou i mdlou pleť téměř okamžitě.

domaci-maska-na-vrasky

Jak na domácí obličejovou jógu

Při odstraňování vrásek nelze opomenout ani pravidelné cvičení obličejových svalů. Obličejová jóga pomáhá při zvyšování cirkulace krve a tím i okysličování buněk a také k uvolňování křečí v obličeji, které nepříznivě působí při vzniku vrásek. Cvičení je dobré dodržovat asi 4 - 5x do týdne pro dosažení těch nejlepších výsledků.

Cvik proti vráskám v okolí úst

Doširoka se usmějte se zavřenými ústy a snažte se, abyste měli vyhlazené rty. Prsty si položte na koutky úst a potáhněte bradu směrem dolů. Opět se usmějte a držte tento výraz 5 sekund. Opakujte minimálně 10x.

oblicejova-joga-usmev

Pozor! Tento cvik působí skvěle i pro zvyšování psychické pohody.

Cvik proti vráskám v okolí očí

Uvolněte si záda i ramena a nasměřujte svou bradu směrem dolů. Otevřete ústa a rty a pevně obepněte zuby. Podívejte se vzhůru, vydržte tak 3 sekundy a pak vtáhněte vrchní ret. Cvičení provádějte maximálně 1x za den, ať pokožku zbytečně nepřepínáte.

oblicejova-joga-vzhuru

Kosmetické zákroky proti vráskám

Pokud jste již vyčerpali všechny možnosti prevence proti vráskám a dostupné metody jejich zjemňování, je zde pro vás i široká škála invazivních i neinvazivních kosmetických či dermatologických procedur. Ještě než je podstoupíte je však potřeba mít na paměti, že jsou finančně náročnější a většina z nich přináší pouze krátkodobé výsledky (pokud tedy neplánujete vysloveně chirurgické zákroky, co také nedoporučujeme).

Jaké jsou tedy možnosti pokročilého odstraňování vrásek

  • ​​Mikrodermabrazie - pomáhá odstraňovat odumřelé buňky z pleti a zjemňuje vrásky
  • Mezoterapie - do pokožky se aplikují různé složky, jako kyselina hyaluronová, retinol, peptidy, které zhušťují a vyhlazují strukturu pleti
  • LED terapie - pomáhá bojovat proti nedokonalostem pleti
  • Chemický peeling - zlepšuje texturu pokožky a zjemňuje vrásky
  • Botox - zablokování nervových zakončení pro minimalizaci mimiky
  • Omlazení krevní plazmou - vyhlazení středně hlubokých vrásek pomocí plazmy bohaté na krevní destičky

Nevíte si s vráskami rady nebo si nejste jisti, co je nejvhodnější pro vaši pleť? Kontaktujte nás, moc rádi vám se vším pomůžeme.

Zpět do obchodu