Doprava ZDARMA pro všechny produkty.

Jak si správně vytrhat obočí

jak-vytrhat-oboci

Jak vytrhat obočí, aby vypadalo krásně, zvládla jste to i doma a tak moc to nebolelo. To je tajemství, které by měla v životě rozlousknout každá žena. Protože čím dříve problém trhání obočí vyřešíte, tím dříve se vám (i vašemu obočí) uleví. Pojďme na to tedy hned a společně.

Proč je důležité správně si trhat obočí

I když se to tak nezdá, obočí je klíčovým prvkem celkového vzhledu obličeje. Proto je docela důležité, zamyslet se nad tím, zda na jeho úpravu jdete správně. Chtěli byste si ho vytrhávat podle nejnovějších trendů nebo prostě jen rychleji a bezbolestněji? To vše vám dnes ukážeme.

Správně upravené obočí totiž může posílit krásu a zdůraznit jedinečnost obličeje, rozzářit pohled a dodat mu hloubku. Na druhou stranu příliš tenké nebo naopak hrubé pásky zbytečně přidávají věk nebo negativně ovlivňují celkový výraz. “Když se chloupky dobře vytrhávají, lehce se dá předejít zánětům, podráždění, zčervenání a podkožním vyrážkám v této viditelné oblasti. Jednoduše tak lze podpořit nejenom estetický dojem obličeje, ale také celkové zdraví pleti,” tvrdí vizážistka a specialistka na úpravu obočí Lucie Nováčková.

Příprava je zcela klíčová

Co by vám při přípravě na trhání obočí rozhodně nemělo chybět (platí hlavně pro trhání obočí klasickou pinzetou)?

  • Ostrá pinzeta - bez té se zkrátka nepohnete. Vsaďte v tomto případě na profesionální model s ostrými hranami, které bez problémů zachytí i malé a tenké chloupky.
  • Dobré (denní) světlo - ideální je, když si obočí trháte za denního světla. Při osvětlení v koupelně se dá leccos přehlédnout, přílišné osvětlení zas způsobí, že budete trhat více, než byste museli.
  • Zrcadlo - ne nutně zvětšovací. To zbytečně zvětší i chloupky, které jsou běžným okem téměř neviditelné. Přílišné vytrhávání obočí nesvědčí.
  • Tonikum - důležité pro počáteční vyčištění pleti a jako prevence zánětů.
  • Ledové kostky - působí skvěle při snižování citlivosti.

Měření obočí

Ať už se chystáte vytrhat obočí bez pinzety nebo s ní, nejdůležitější je změřit, jak správně upravit obočí tak, aby začínalo a končilo přesně tam, kde má. Přiložte si podél k nosu tužku. V linii, kde opticky protne vnitřní koutek oka, by mělo obočí začínat. Tužku nechte opřenou o chmýří nosu a posouvejte ji směrem k vnějšímu koutku oka. Obočí by mělo na této spojnici končit. Hledáte bod s nejvyšší klenbou? Najdete ho ve spojnici tužky a středu spodního víčka oka.

správně vyměřené obočí

Základním pravidlem také je, že obočí je vhodné upravovat hlavně zdola, jeho vrchní část upravujeme pouze minimálně. Tímto způsobem predejdete drastické změně vzhledu a hůře napravitelným chybám při trhání.

Čištění pleti a ledování

Ještě než si začnete trhat obočí, ujistěte se, že máte čisté ruce a pleť. “Nejlepší je trhat si obočí po horké sprše, kdy jsou póry otevřené a trhání chloupků je méně bolestivé,” doporučuje vizážistka Lucie Nováčková.

Ošetřete pleť čistícím a hydratačním tonikem a zaměřte se hlavně na oblast obočí. Pro snížení citlivosti nervů a bezbolestnější trhání přiložte pod obočí kostku ledu. Použít můžete i plátky okurky z lednice, které navíc působí antioxidačně.

Jak správně vytrhat obočí pinzetou

Při trhání obočí pinzetou dbejte na správnou techniku. Ostrými hroty chyťte chloupek co nejblíže ke kořeni, aby se při trhnutí nezlomil. Trhejte je rychlými a ostrými pohyby ve směru růstu. Tím zabráníte vrůstání chloupků a také je trhání méně bolestivé. Dopřejte si čas a nevytrhávejte chloupky zbrkle. Obočí dorůstá poměrně dlouho a některé chloupky už nemusí dorůst vůbec.

Trhání obočí pinzetou

Několik dobrých rad

Oba obočí upravujte zároveň. Trhejte nejdříve tmavší chloupky, až poté se zaměřte na ty menší či světlejší. Získáte tak mnohem lepší perspektivu a výsledek bude vypadat precizněji. Ideální je začínat vždy s vrchní částí obočí, kterou upravujeme pouze mírně, pak přejít na oblast nad kořenem nosu a až poté sa pustit do úpravy spodní části obočí. Náročnost trhání se tak mírně stupňuje a také se postupně lépe zaměříte na detaily.

Chloupky je dobré i mírně zastřihnout ostrými nůžkami, pokud po vyčesání nahoru některé z nich přesahují přirozenou linii.

Pokud bude pokožka na závěr podrážděná nebo zarudlá, použijte opět kostky ledu nebo přiložte studený okurek. Následně potřete vyživujícím krémem pro opětovnou hydrataci.

TIP: Držte se přirozených linií a nechtějte své obočí zcela změnit na počkání. Perfektní tvar obočí ke svému obličeji totiž mnozí z nás již mají od přírody. Tomu přispívají i trendy pro obočí roku 2024, které jednoznačně fandí přirozenosti. Myslete na to, že obočí nejsou dvojčata, ale spíše bratranci, kteří nemusí vypadat absolutně identicky. Snahou o dokonalost se pouze nadměrně zbavujeme chloupků, které mohou zůstat na svém místě.

Jiné formy trhání obočí

Pokud hledáte způsob trhání obočí bez pinzety, vyzkoušejte novinky v podobě nití nebo vosku. Tyto metody odstraní i ty nejjemnější chloupky, které jsou těžko dostupné a zajistí vytrhnutí z kořene, což může vést k delší době mezi úpravami obočí.

Trhání obočí nití

Používání nití na domácí vytrhání obočí je velmi rozšířené ve světě, ale u nás se používá o něco méně. Přitom jde o velmi dobrý způsob, jak poměrně přesně, rychle a hlavně od kořínků vytrhávat obočí podle přesné linie. Ve srovnání s voskem je trhání nití navíc mnohem šetrnější k pokožce.

Trhání obočí nití

Jak tedy na trhání obočí nití krok po kroku? Bavlněná nit by měla mít svázané konce tak, aby vytvářela kruh. Několikrát ji spleteme a navlečeme na prsty. Jemným pohybem prstů se spojnice nitě posouvá. Chloupky se jí nejdříve nadzvednou a uchopí nití. Poté se nit rychle potáhne a tímto způsobem se odstraní nechtěné chloupky po přesné linii.

TIP: Pohyby s nití si několikrát vyzkoušejte “nanečisto”. Poté začněte s chloupky mezi obočím, které jsou nejjemnější a až poté pokračujte linii pod obočím. Pořád nevíte jak na to? Prohlédněte si jednoduchý videonávod.

Trhání obočí voskem

Oblíbenou metodou na rychlé domácí trhání obočí je i trhání pomocí vosku. “Dnes najdete v drogeriích či parfumeriích množství šablon, které vám pomohou vytvořit dokonalé obočí velmi rychle a jednoduše. Stačí voskové pásky nahřát, pořádně přilepit na oblast, kterou chcete od chloupků vyčistit a poté rychle strhnout proti směru růstu obočí,” vysvětluje vizážistka. Speciální péči pak věnujte zklidnění pokožky, která může být po použití vosku o něco více podrážděná.

Trhání obočí voskem

Metody trhání obočí nitěmi i voskem jsou přesné, jednoduché a jejich efekt vydrží v průměru měsíc až šest týdnů. Nepochybně si je ale musíte trochu natrénovat, aby měly kýžený efekt. Začněte třeba nejdříve chloupky nad horním rtem, kde nejsou tak důležité přesné linie. Trhání voskem může být pro někoho trochu nepříjemné z důvodu nárazové bolesti nebo podráždění. Vyzkoušejte si, která metoda vám bude nejvíce “sedět” a tu pad dolaďte do dokonalosti.

Péče o obočí po vytrhání

Co použít na zklidnění

Pokud zarudnutí nebo podráždění nepovolí do několika minut, aplikujte na oblast obočí jemný krém na bázi aloe vera nebo panthenolu, který zklidní pokožku. Trhání obočí si raději neplánujte na poslední chvíli před odchodem z domu. Aplikace makeupu totiž pokožku zbytečně rozdráždí a ucpe póry.

Nepřechází-li podráždění ani do dalšího dne, použijte na pleť mírný peeling na bázi salicylové kyseliny, který pomůže odstranit odumřelé kožní buňky a podporuje regeneraci pleti.

Jak docílit toho, aby obočí dorůstalo rychleji

Ženy (i muži) při domácím trhání obočí často řeší otázku, co se dá dělat, pokud to trochu přeženete. Jednoznačnou odpovědí je podpora růstu obočí. Příliš vytrhané obočí totiž dorůstá nejdříve za 4 až 8 týdnů, celý růstový cyklus probíhá až 3-6 měsíců. Pokud tedy chcete přírodě trochu pomoct, můžete vsadit na kvalitní růstová séra, která dlouhodobě pečují o rychlejší růst, tmavší zbarvení a větší hustotu obočí. Přečtěte si i o dalších tipech na to, jak přírodní cestou podpořit růst obočí.

sérum na obočí

Kdy kontaktovat odborníka

Přejete si úplně změnit tvar svého obočí, dodat mu mnohem tmavší či naopak světlejší barvu nebo máte problémy s častým zarudnutím a záněty? Pak je načase kontaktovat kosmetický salon s dobrými recenzemi. Trhání obočí doma je velmi pohodlné, ale občasná profesionální úprava určitě neuškodí. A pokud chcete mít krásné obočí a vůbec nevíte, jak na to, ozvěte se našim předním odborníkům v oblasti růstu a úpravy obočí.

Zpět do obchodu